Cresc impozitele pentru persoanele fizice care deţin imobile cu destinaţie nerezidenţială

Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, spune că în proiectul privind taxele şi impozitele locale de anul viitor este prevăzută o majorare la nivelul persoanelor fizice care deţin imobile cu destinaţie nerezidenţială, spunând că în prezent o persoană fizică ce deţine un hotel plăteşte un impozit de 3.500 de lei, iar o persoană juridică ce are un hotel de acelaşi tip achită un impozit de 35.000 de lei, diferenţa fiind dată doar de forma de deţinere a imobilului respectiv.

27 nov. 2017, 16:20
Cresc impozitele pentru persoanele fizice care deţin imobile cu destinaţie nerezidenţială

Decebal Făgădău a declarat luni, într-o conferinţă de presă, susţinută la finalul şedinţei Consiliului Local, că în proiectul de taxe şi impozite pentru anul viitor nu se prevedere nicio modificare la operatorii economici, urmând să se înregistreze o creştere uşoară la persoanele fizice.

„Din punctul de vedere al operatorilor economici, nicio schimbare. Din punct de vedere al persoanelor fizice, doar o uşoară ajutare de la 0,08 la 0,1, la nivelul Bucureştiului, Clujului, celorlalte oraşe mari. Asta nu înseamnă mai mult de 10-15 lei pentru plata impozitelor locale la persoanele fizice, pe an”, a afirmat edilul.

El susţine că o modificare se va produce pentru persoanele fizice care deţin imobile cu destinaţie nerezidenţial.

„Singura modificare la nivelul persoanelor fizice este legată de imobilele care au destinaţie nerezidenţial. Operatorii economici şi Consiliul Concurenţei susţin egalizarea cote de impozitare astfel încât forma de deţinere să nu reprezinte un criteriu discriminatoriu sau anticoncurenţial. Cu alte cuvinte, vreau să ştiţi, că un hotel care este deţinut de persoană fizică, plăteşte un impozit de 3000 – 3500 de lei, iar acelaşi hotel deţinut de persoană juridică plăteşte un impozit de 35 de mii de lei. Sau dacă vorbim de un hotel de dimensiune mai mare, cum avem în Constanţa, o persoană fizică plăteşte 35 de mii de lei, iar persoana juridică plăteşte 235 de mii de lei. Deci, diferenţele acestea date doar din forma de deţinere, persoană fizică sau persoană juridică, au un impact asupra mediului concurenţial”, a explicat Decebal Făgădău, menţionând că de la o cotă de 0.25 la sută se va ajunge la o cotă de 1,3 la sută, una apropiată de cea a persoanelor juridice.

Primarul Constanţei a mai afirmat că persoanele care au sediul social acasă nu vor fi afectate de această modificare.

„Toată filosofia Codului Fiscal este de a impozita destinaţia imobilului, nu a de interfera din punct de vedere al acestui dezechilibru, în funcţie de deţinere, adică persoană fizică sau persoană juridică. Cei care au sediul social acasă, nu ei trebuie să îşi facă griji din acest punct de vedere, ci cei care au hoteluri, restaurante sau construcţii întregi cu destinaţie de nerezidenţial aflate pe numele lor, persoana fizică”, a afirmat Decebal Făgădău.

Proiectul legat de taxele şi impozitele locale se află deja pe site-ul Primăriei, putând fi consultat de cei interesaţi, iar pe acest subiect va fi organizată şi o dezbatere publică.

Citeşte şi Românii au făcut peste 500.000 de tranzacţii imobiliare în primele zece luni