Cresc salariile şi pensiile. Vezi ce români pot spera la venituri mai mari

Salariul minim va creşte cu 150 de lei pe an până în 2016, potrivit România TV. Asta înseamnă o majorare cu 75 de lei, chiar de la 1 ianuarie 2015. De asemenea, angajaţii care lucrează în domenii precum construcţii, servicii sau turism, pot spera la pensii mai mari. De anul viitor, Guvernul va aproba legea pensiilor ocupaţionale.

10 mai 2014, 16:57
Cresc salariile şi pensiile. Vezi ce români pot spera la venituri mai mari

Salariul minim crește deja de la 1 iulie cu 50 de lei și ajunge la 900 de lei.În 2015 şi 2016, intenţionăm creşterea cu 75 de lei în fiecare semestru, pentru a ajunge, în anul 2016, la 1.200 de lei, salariul minim„, a declarat Liviu Voinea, ministrul Bugetului.

De această majorare salarială beneficiază aproximativ 1,2 milioane de români care lucrează fie pe salariul minim, fie sub salariul minim, întrucât au contracte parţiale de muncă.

CITEŞTE ŞI: Ponta: România are bani de salarii şi de pensii indiferent de cât de gravă ar fi situaţia din Ucraina

Pentru bugetarii cu salarii mici, lefurile vor creşte anul viitor, aşa cum au crescut anul acesta pentru profesorii debutanţi şi pentru medicii rezidenţi. „Există într-adevăr intenţia de a aplica legea gradual. Am început să o aplicăm pentru medici şi profesori. Vor încerca şi pentru anumite categorii, cele cu salarii mai mici, să ajungă mai repede la nivelul din legea salarizării unitare„, a explicat Liviu Voinea.

Și pensiile ar putea creşte, pe lângă indexarea cu inflația, de 4%. Dar nu pentru toată lumea. Anul viitor va fi adoptată legea pensiilor ocupaţionale, care, odată pusă în aplicare, va creşte considerabil veniturile unor categorii de pensionari. „Este vorba de pensiile facultative, care nu ar costa bugetul, ci angajatorii care ar contribui pentru anumite sectoare de activitate. La astfel de pensii ar primi facilităţi fiscale. Deci ăsta este conceptul. Este aplicat şi în alte ţări„, a mai spus ministrul Muncii.

Guvernul a trimis deja un document Comisiei Europene, în care precizează că doreşte să crească veniturile pensionarilor şi salariaţilor cu venituri mici, pentru a stimula consumul.

VEZI ŞI: Ponta: Avem bani de pensii şi salarii până la sfârşitul anului, indiferent de ce se întâmplă în regiune