Ponta: Pensionarii primesc pensii mărite de la 1 ianuarie. Salariile profesorilor vor creşte cu 10%

Premierul Victor Ponta a anunţat, în şedinţa de Guvern de marţi, că toţi pensionarii vor primi pensiile mărite de la 1 ianuarie. De asemenea, Ponta a mai spus că Guvernul şi sindicatele din învăţământ au ajuns la un acord pentru majorarea salariilor pentru cadrele didactice.

11 nov. 2014, 11:05
Ponta: Pensionarii primesc pensii mărite de la 1 ianuarie. Salariile profesorilor vor creşte cu 10%

Măsura privind creşterea anul viitor a pensiilor „cu cinci puncte procentuale” este prevăzută în calculele bugetare pentru 2015, a declarat premierul Victor Ponta marţi, în şedinţa de guvern.

„Vreau să anunţ public că deja este adoptată măsura şi strategia fiscală-bugetară. Este trecută în calculele bugetare. (…) Legea spune foarte clar, nu se ia în valoare (în calcul – n.r.) creşterea PIB-ului, deşi şi asta e bună, pentru că avem creştere şi anul acesta, ca şi anul trecut, ci se face media între rata inflaţiei şi creşterea salariului mediu. Deci, legea prevede foarte clar şi noi aplicăm legea românească. Şi vreau ca toţi pensionarii să ştie că primesc pensiile mărite de la 1 ianuarie, indiferent de discuţiile electorale care au loc în această perioadă”, a susţinut premierul. 

De asemenea, profesorii vor beneficia de creşteri salariale. Ponta a declarat că salariilor dascălilor vor creşte cu 10% în fiecare an, până în 2016. Creşterea va avea loc în tranşe, de două ori pe an, urmând ca în 2015 majorările să fie efectuate în martie, respectiv, septembrie.

De asemenea, va fi majorat şi salariul personalului nedidactic din învăţământ. Aceşti angajaţi vor beneficia de o majorare de 35% în următorii doi ani.

În plus, profesorii vor primi 100 de euro pentru formare profesională, dar şi bani pentru navetă. Acest acord a fost semnat de premierul Victor Ponta, dar şi de opt miniştri din cabinet şi de federaţiile din învăţământ.