Creşterea accizelor aruncă în aer preţurile. Vezi ce produse se vor scumpi din 2014

După încheierea noului acord cu FMI, românii vor avea salarii şi pensii mai mari, însă totodată vor avea parte şi de scumpiri, în 2014, pentru ca statul să se încadreze în ţinta de deficit de 2,2% din PIB.

RomaniaTV.net
05 nov. 2013, 09:27
Creşterea accizelor aruncă în aer preţurile. Vezi ce produse se vor scumpi din 2014

Guvernul a anunţat o măsură cheie pentru a se putea încadra în ţinta de deficit bugetar prognozată pentru 2014, iar aceasta priveşte majorarea accizelor la carburanţi, a declarat, marţi, şeful Misiunii FMI pentru România, Andreea Schaechter, într-o conferinţă de presă.

„O măsură cheie anunţată de Guvern, pentru a se încadra în ţinta de deficit ar fi majorarea accizelor la carburanţi şi impozitarea construcţiilor speciale. Ţinta de deficit va fi de 2,2%, pentru 2014, adică o creştere cu 0,2% a deficitului pe cash”, a spus Schaechter.

Majorarea accizelor va atrage o scumpire a tuturor produselor.

Un pachet de ţigări care costă în prezent 14 lei va ajunge să coste anul viitor 14,27 lei, din care valoarea accizelor va fi 8,26 lei, potrivit România TV.

După creşterea accizelor, un litru de benzină va fi în 2014 cu 5 bani mai scump, preţul urmând să crească de la 5,85 lei, la 5,9 lei. La motorină, creşterea va fi de doar 4 bani/litru, de la 5,95 lei, la 6 lei. La un plin, şoferii vor trebui să scoată din buzunar cu aproximativ 15 lei mai mult decât până acum.

Accizele mai mari vor aduce scumpiri şi la băuturile alcoolice. Spre exemplu, un litru de votcă se va scumpi cu 54 de bani.

Creşterea preţului carburanţilor va atrage după sine o scumpire a tuturor produselor, în condiţiile în care costurile de transport devin mai mari.