Creşterea preţului energiei, anchetată în Parlament. Dragnea: A fost aprobata înfiinţarea unei comisii de anchetă a ANRE

O comisie parlamentară va ancheta în perioada următoare activitatea ANRE, la solicitarea premierului Mihai Tudose, a anunţat preşedintele PSD, Liviu Dragnea. 

RomaniaTV.net
12 sept. 2017, 09:47
Creşterea preţului energiei, anchetată în Parlament. Dragnea: A fost aprobata înfiinţarea unei comisii de anchetă a ANRE

„Astăzi am discutat în Coaliţie şi am acceptat propunerea primului ministru şi mâine aprobăm în plenul reunit înfiinţarea unei comisii de anchete pe ANRE. E bine să aflăm şi noi şi populaţia ce s-a întâmplat acolo şi care a fost jocul preţurilor la energie în ultima perioadă”, a anunţat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

De asemenea, premierul Tudose a subliniat că „au fost probleme identificate în aceasta vara, lipsa unor proceduri efectuate, obligatii legale, Guvernul a solicitat Parlamentului o ancheta in acest sens”.

În luna august, premierul Mihai Tudose anunţa că va cere Parlamentului o anchetă la ANRE, nemulţumit de activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

O comisie parlamentară va analiza mecanismul de funcționare al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) și ar putea decide reorganizarea autorității, astfel încât unele activități să fie preluate de Guvern, a declarat recent ministrul Energiei, Toma Petcu.

Întrebat dacă se ia în calcul transferul ANRE din nou în subordinea Guvernului, ministrul a răspuns: „Nu cred, poate unele părți, poate partea de licitație, poate partea de control. Va fi o analiză, va fi o reorganizare a ANRE. ANRE are rol de reglementare, control și supraveghere, am putea noi să preluăm unele din acest activități. Nu este o decizie foarte clară și, repet, dincolo de decizia conducerii, poate e vorba de organizare”.

Petcu a precizat că reorganizarea reglementatorului se poate face prin modificarea legii de înființare a ANRE.

Potrivit Legii 160/2012, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei este o autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanțată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric și funcțional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea și monitorizarea aplicării ansamblului de reglementări obligatorii la nivel național necesar funcționării sectorului și pieței energiei electrice, termice și a gazelor naturale în condiții de eficiență, concurență, transparență și protecție a consumatorilor.

Florin Tobescu, șef serviciu la Direcția Relații Internaționale a Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), a declarat că declarațiile ministrului Energiei, Toma Petcu, privind funcționarea pieței reprezintă manipulare, iar politizarea ANRE va atrage cu siguranță o procedură de infringement asupra României din partea Comisiei Europene.

Potrivit datelor prezentate de Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), media aritmetică a prețurilor pe primele opt luni din 2017 a crescut cu 64% față de anul trecut pe piața spot a bursei de energie OPCOM, în condițiile în care cantitatea tranzacționată a fost doar cu 3% mai mare.