Criminalul din Toulouse provoacă un imens scandal în Franţa. Rudele victimelor sunt revoltate

Scandal în Franţa. Televiziunea publică a difuzat fragmente din negocierile dintre autorul atacurilor din martie, de la Toulouse, Mohammed Merah, şi poliţie.

RomaniaTV.net
09 iul. 2012, 14:23
Criminalul din Toulouse provoacă un imens scandal în Franţa. Rudele victimelor sunt revoltate

Decizia a provocat, însă, furia familiilor victimelor. Mohamed Merah a ucis în martie 7 oameni: trei militari, trei copii şi un rabin de la o şcoală evreiească din Toulouse. â

După câteva zile, poliţia l-a încolţit în apartamentul său. A urmat un asediu de 32 de ore, care s-a încheiat cu moartea algerianului şi cu rănirea a 5 poliţişti.

În înregistrări, Merah apare ca o persoană calmă şi perfect conştientă de acţiunile sale.

„Sunt o persoană hotărâtă, nu am făcut asta pentru a mă lăsa prins. Negociem, suntem în curs de negociere, dar, în afara negocierilor, nu uitaţi că sunt înarmat. Ştiu ce se va întâmpla, ştiu cum operaţi când interveniţi, ştiu că risc să mă ucideţi, este un risc pe care mi-l asum”, se aude Merah în înregistrări.

Discuţiile arată că Merah se aştepta să nu mai iasă viu din apartamentul său, aflat sub asediul forţelor de ordine. Dar nu era dispus să se predea. „Sunt o persoană hotărâtă, nu am făcut asta pentru a mă lăsa prins. Negociem, suntem în curs de negociere, dar, în afara negocierilor, nu uitaţi că sunt înarmat. Ştiu ce se va întâmpla, ştiu cum operaţi când interveniţi, ştiu că risc să mă ucideţi, este un risc pe care mi-l asum”, le spunea Merah poliţiştilor care îl încercuiseră.

„Deci, să ştiţi că aveţi în faţă un bărbat căruia nu îi este teamă de moarte, eu iubesc moartea la fel cum voi iubiţi viaţa”,le-a mai spus el. Apoi a afirmat că are legături cu reţeaua internaţională de terorism al-Qaida şi cu talibanii pakistanezi.

Acţionez singur, dar am fost trimis de al-Qaida. Am fost antrenat de talibani pakistanezi. Deci există o întreagă organizaţie în spate, vezi.

Familiile victimelor lui Mohammed Merah au fost scandalizate de decizia TF1 de a difuza înregistrările. Din punctul lor de vedere, pe de o parte, acestea sunt şocante, iar pe de alta, încalcă secretul anchetei.

„Această difuzare este extrem de regretabilă”, s-a exprimat o persoană din rândul rudelor victimelor criminalului.

În plus, rudele victimelor de la Toulouse sunt nemulţumite că nu au fost anunţate dinainte de existenţa acestor înregistrări.

„Cea mai mare teamă a noastră este că apropiaţii victimelor riscă să descopere în acelaşi fel crimele, înregistrările video ale asasinatelor, pe internet şi la televizor”, a afirmat Samia Maktouf, avocata familiei uneia dintre victimele lui Marah.

În replică, reprezentanţii postului de televiziune au dat asigurări că prezintă numai elemente pur informative, pentru a face lumină în acest caz, care a şocat o lume întreagă.