Crin Antonescu, despre candidatul PNL: Cred că Johannis este uşor favorit VIDEO

Fostul preşedinte al PNL, Crin Antonescu, a afirmat, la România TV, că a cerut ca votul în Biroul Politic al partidului privnd candidatul la alegerile prezidenţiale să fie dat înaintea sondajului, întrucât timpul presează dreapta unită să găsească rapid un candidat, iar un sondaj făcut în luna iulie nu poate fi relevant pentru un tur II al alegerilor prezidenţiale ce vor avea loc în noiembrie.

07 iul. 2014, 17:07
Crin Antonescu, despre candidatul PNL: Cred că Johannis este uşor favorit VIDEO

Crin Antonescu a negat conţinutul unor discuţii din cadrul conducerii PNL ce au apărut în presă. „S-au prezentat nişte texte care nu s-au rostit. La emisiunea la care a participat, domnul Orban a scăpat să precizeze că nu sunt reale, probabil din cauza emoţiei. Azi a fost o discuţie foarte puţin tensionată în legătură cu o decizie a Biroului Politic într-o şedinţă anterioară (…) Nu est corectă formularea ‘nu mă luaţi de prost’. Corectă e aceea că ‘nu vreau să o fac pe prostul’ şi, dacă nişte oameni sunt foarte grăbiţi să ia o decizie, nu trebuie să o acopere cu un sondaj”, a declarat Antonescu.

Acesta a precizat că, în urmă cu o săptămână, fruntaşii liberali hotărâseră să ia o decizie privind candidatul PNL la alegerile prezidenţiale în urma unei cercetări sociologice ample, cu o durată estimată la trei săptămâni. Ulterior, Klaus Johannis a anunţat că persoana aleasă va fi anunţată până pe 15 iulie, pentru ca în şedinţa de astăzi a Biroului Politic să se decidă la un simplu sondaj efectuat în 7 zile. Antonescu este nemulţumit că s-a trecut de la o cercetare sociologică amplă la un sondaj mai simplu. „Deoseobirile dintre un sondaj ca o simplă fotografie de moment şi modul cum am putea estima din punct de vedere potenţial cum s-ar putea comporta unii candidaţi în turul II este una pe care sociologii ar putea-o explica (…) Pentru o finală prezidenţială în luna noiembrie nu este suficient un sondaj de moment în luna iulie”, a argumentat liberalul.

În consecinţă, pentru a economisi bani şi timp, Antonescu a pledat ca PNL să renunţe cu totul la sondaj, din moment ce este oricum nevoie de o decizie politică a Delegaţiei Permanente a PNL, iar un nou sondaj îi va opune pe candidatul PNL şi pe cel al PDL, Cătălin Predoiu, în vederea stabilirii celui susţinut de dreapta unită. „Singurul lucru pe care-l doresc: asumarea explicită a responsabilităţii unei decizii politice. Nu doresc cu orice preţ să fiu candidat, dar nu vreau ca cineva să spună că nu a avut alternativă”, a spus Crin Antonescu.

Pe de altă parte, acesta a respins ideea că în PNL s-ar confrunta o tabără pro-Antonescu cu una pro-Johannis. „Cred că există persoane care doresc foarte tare o soluţie sau alta şi că, indiferent, de sondaje, tot pe soluţia aceea vor merge, iar asta e valabil pentru susţinătorii ambilor candidaţi, dar până la urmă este o chestiune care se va rezolva cu decenţă şi în timp util, adică până la începutul lunii august”, a afirmat liberalul.

Mai mult, Antonescu crede că Johannis are şanse mai mari să obţină nominalizare. „Cred că domnul Johannis este uşor favorit. Este mai proaspăt, este mai puţin afectat de rezultatele campaniilor propagandistice la care am fost eu supus în ultimii ani”, a apreciat senatorul PNL.

El consideră că aceste discuţii nu vor afecta imaginea publică a candidatului PNL. „Presupunând că dl. Johannis va fi nominalizat, cred că iese mult mai întărit. Dacă nu, el este la începutul unui mandat de preşedinte al PNL, iar partidul are nevoie de lideri într-un proces de construire al unui mare partid, împreună cu PDL”, a conchis Crin Antonescu.

Conducerea PNL a decis în şedinţa de luni comandarea de sondaje pentru desemnarea prezidenţiabilului partidului, între Crin Antonescu şi Klaus Johannis. Antonescu a propus ca liberalii să renunţe la sondaje, însă ideea sa nu a fost acceptată. Potrivit unor stenograme din şedinţa partidului, difuzate de România TV, Antonescu a cerut să nu fie luat de „prost” şi a susţinut că sondajul pe care partidul îl va comanda va fi făcut în aşa fel încât Johannis să fie scos pe primul loc.

În şedinţa liberalilor, Crin Antonescu a cerut ca desemnarea candidatului PNL la prezidenţiale să se facă prin vot în Delegaţia Permanentă şi să se renunţe la ideea sondajelor de opinie.

„Înţeleg că unul dintre voi vrea să fie prezidenţiabil, dar să nu mă luaţi de prost. (…) Nu încercaţi să mă prostiţi, ştiu că aproape toţi de aici au luat o decizie, şi nu încercaţi să mă prostiţi acum. Cel mai probabil în acest sondaj făcut de voi Iohannis va sta cel mai bine”, a spus Antonescu, potrivit stenogramelor difuzate de România TV.

Antonescu le-a mai spus colegilor de partid că el nu îşi va asuma sondajul ce urmează a fi realizat.

„Antonescu : Eu nu îmi sum acest sondaj, cer vot în Delegaţia Permanentă!

Orban: Nu e corect să spui că vrei să renunţăm la sondaje. Nu-ţi doreşti o competiţie constructivă!

Antonescu: Indiferent ce vot va ieşi din Delegaţia Permanentă, eu merg mai departe cu PNL, aşa cum am promis”.

Ludovic Orban a confirmat indirect discuţia mai încordată din cadrul conducerii PNL, afirmând însă că este normală într-o situaţie în care miza este atât de mare.

„Apare un pic de tensiune când două personalităţi îşi doresc să candideze la funcţia de preşedinte al României. Este o chestiune inerentă. Aici nu este vorba de o candidatură la o primărie”, a declarat Orban la România TV.