Cristian Buşoi: Măsura contului de TVA este o tâmpenie monumentală. Nu rezolvă nimic şi fixează ideea de instabilitate fiscală

Preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, consideră că  măsura contului de TVA dă măsura guvernării haotice a PSD. "Este un fel de a guverna care reflectă imaginea PSD-ului condus de domnul Dragnea: un stil autocrat în care se adoptă o soluţie rigidă la probleme complicate şi măsuri blitzkrieg, care îi buimăcesc pe cei afectaţi, urmărind neutralizarea criticilor", punctează Buşoi.

RomaniaTV.net
10 aug. 2017, 11:06
Cristian Buşoi: Măsura contului de TVA este o tâmpenie monumentală. Nu rezolvă nimic şi fixează ideea de instabilitate fiscală

„Ce face guvernul PSD în cazul plăţii defalcate a TVA este opusul bunei guvernări şi a predictibilităţii fiscale. Este vorba despre stabilirea unui mod de a guverna bazat pe decizii fulger şi întoarceri bruşte, care consolidează în mediul de afaceri percepţia despre instabilitate. Este exact opusul a ceea ce ar trebui să facă un Guvern care vrea să consolideze creșterea economică.

TVA-ul măsurat separat va duce la creşterea costurilor pentru firme: costuri cu modificarea sistemelor contabile, costuri bancare suplimentare cu noul cont și comisioanele bancare aferente, va afecta cash flow-ul firmelor, va dubla numărul de plăţi, fără a genera, însă, beneficii pentru stat.

Măsura contului separat de TVA este fără precedent din cauza impactului enorm pe care îl va avea asupra firmelor şi a caracterului intempestiv: fără nicio consultare a mediului de afaceri şi cu aplicare imediată; din cauza încalcării prevederilor comunitare, prin lipsa unei autorizări de la Consiliul European pentru derogarea de la Directiva privind plata TVA și, nu în ultimul rând, din cauza caracterului unic în UE. Maniera în care alte ţări precum Polonia sau Italia au recurs la acest tip de măsură este diferită față de ceea ce propune acum Guvernul PSD”, afirmă liderul PNL Bucureşti într-un comunicat de presă.

PSD a dat deja cu vârf și îndesat măsura guvernării haotice și păguboase pentru țară, dar, de departe, cea mai stupidă decizie de până acum este aceea a contului separat de TVA. Măsura, unică în Europa, la care sigur va trebui să renunțe după o anumită perioadă, va produce daune economiei private și mai ales întreprinzătorilor mici și mijlocii, firme românești care, în marea lor majoritate, au fost până acum corecte cu plata contribuțiilor fiscale, conchide Buşoi.