Cristina Tarcea: Cred că nu ar trebui să ne pripim atunci când apelăm la desecretizare. Dacă s-a ars un bec, era un bec mare

Cristina Tarcea, preşedinta instanţei supreme, spune că, deşi ea a susţinut desecretizarea arhivei SIPA, consideră că trebuie cumpănit foarte bine ce anume trebuie şi poate fi desecretizat. Ea a glumit când a fost întrebată de explicaţia lui Robert Cazanciuc, că membrii comisiei ar fi mers la arhivele SIPA să schimbe un bec ars.

25 mai 2017, 12:42
Cristina Tarcea: Cred că nu ar trebui să ne pripim atunci când apelăm la desecretizare. Dacă s-a ars un bec, era un bec mare

Despre declaraţiile fostului ministru Robert Cazanciuc care spunea despre persoanele care au avut acces în 2013 la arhiva SIPA, între care şi fostul său consilier Florin Teodor Andronache, că a fost vorba despre o comisie ce a trebuit să meargă pe holul din zona în care se afla această arhivă pentru a schimba un bec, Tarcea a spus că i se pare credibilă această explicaţie. „O fi fost un bec cu putere mare de iluminare”, a răspuns Tarcea, întrebată de ce era nevoie de patru oameni ca să schimbe un bec.

„La un moment dat s-a făcut o comisie de inventariere a acelor arhive, erau stabilite nişte calendare, înţeleg că ele nu s-au respectat, prin urmare răspunderea ar trebui căutată la cei care aveau atribuţiile prevăzute de lege pentru o astfel de activitate”, a declarat Critina Tarcea, joi, la CSM, cu referire la raportul privind inventarierea SIPA publicat joi de Evenimentul zilei.

Şefa instanţei supreme a mai spus că, deşi la început a susţinut desecretizarea arhivei, consideră că trebuie cumpănit foarte bine ce anume trebuie şi poate fi desecretizat, arătând că unele documente din arhivă privesc siguranţa naţională, deci nu pot fi făcute publice.

„Cred că nu ar trebui să ne pripim atunci când apelăm la desecretizare. Sigur că primul impuls este revoltă de moment, discuţiile din spaţial public te duc în primul rând la ideea de desecretizare. Trebuie să nu uităm faptul că atribuţiile iniţiale ale acestei entităţi nu erau acelea de supraveghere a judecătorilor, erau alte atribuţii care, într-adevăr, pot interesa siguranţa naţională. Trebuie să fim foarte cumpăniţi în afirmaţii, cred că şi eu iniţial am picat în plasa asta, fără să mă gândesc foarte bine. Trebuie văzut ce anume trebuie desecretizat şi ce nu se impune a fi desecretizat, în funcţie de asta urmând să acţionăm”, a mai arătat Tarcea.

„Înainte de a ne repezi asupra documentelor pe care această arhivă le conţine, ar trebui să vedem exact care au fost procedurile şi dacă au fost respectate aceste proceduri, eram un simplu judecător la secţia civilă atunci”, a mai spus preşedinta instanţei supreme.

Întrebată dacă i se pare credibilă explicaţia fostului ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc care a spus că un consilier al său a intrat în arhivă pentru a schimba un bec ars, Tarcea a spus: „Dacă becul s-a ars, da, mi se pare credibilă. Nu pot să intru în amănunte, însă sunt anumite locuri în anumite instituţii care au un caracter special şi în care nu se poate intra oricând, chiar şi atunci când este necesară schimbarea unui bec, de pildă”.

Chestionată dacă era nevoie de o comisie formată din patru persoane să schimbe un bec, Tarcea a spus: „O fi fost un bec cu putere mare de iluminare”.

Citeşte şi: Cazanciuc, despre accesul la SIPA în 2013: Se defectase un bec, membrii comisiei au avut rol strict administrativ