CRIZA DIN UCRAINA: Opoziţia continuă lupta, UE cere puterii de la Kiev să-şi respecte promisiunile

Liderii opoziţiei ucrainene intenţionează să continue mişcarea de protest, în pofida concesiilor fără precedent făcute sâmbătă de către preşedintele Viktor Ianukovici, inclusiv oferirea postului de premier, într-o încercare de soluţionare a crizei care durează de două luni.

RomaniaTV.net
27 ian. 2014, 08:19
CRIZA DIN UCRAINA: Opoziţia continuă lupta, UE cere puterii de la Kiev să-şi respecte promisiunile

„Lupta continuă”, a declarat opozantul naţionalist Oleg Tiagnîbok în faţa a zeci de mii de persoane reunite în Piaţa Independenţei. „Suntem hotărâţi şi nu vom da înapoi”, a declarat Vitali Kliciko, căruia şeful statului i-a propus să devină vicepremier, recunoscând totodată că „Ianukovici a dat curs multora dintre cerinţele noastre”. „Negocierile continuă„, a adăugat fostul boxer.

Aproximativ 200 de manifestanţi au lansat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un asalt asupra unei clădiri din centrul Kievului, în apropiere de Piaţa Independenţei, simbolul mişcării de contestare, şi că au reuşit să-i disloce pe membrii forţelor de securitate din interior. Un număr asemănător de membri ai forţelor de poliţie au fost nevoiţi să evacueze, pe o intrare lăturalnică, centrul de expoziţii parţial gol, Casa Ucraineană, utilizat de forţele de ordine de la începutul crizei ca bază, a anunţat televiziunea duminică dimineaţa.

Ministerul de Interne a confirmat evacuarea „Casei Ucrainene” şi „a decis să retragă unitatea de rezervă (…) din clădire”, potrivit Mediafax.

Ministrul Justiţiei ameninţă cu instaurarea stării de urgenţă

Ministrul ucrainean al Justiţiei, Olena Lucaci, i-a ameninţat luni pe manifestanţii care au ocupat sediul ministerului pe care îl conduce, aflat în centrul Kievului, că va cere instaurarea stării de urgenţă. Poliţia a lansat o anchetă penală.

 Mişcarea de contestare a  actualei puteri de la Kiev s-a radicalizat în mod brusc săptămâna trecută, când s-au înregistrat adevărate scene de gherilă urbană care s-au soldat cu cel puţin trei morţi la Kiev şi extinzându-se, de asemenea, în ţară.

Pentru a pune capăt crizei, Ianukovici a propus o serie de concesii opoziţiei, inclusiv revizuirea Constituţiei şi intrarea opoziţiei în Guvern, însă liderii opoziţiei au reacţionat cu neîncredere şi şi-au exprimat hotărârea să continue „lupta” până la obţinerea organizării unui scrutin prezidenţial anticipat.

UE i-a cerut puterii de la Kiev să-şi respecte promisiunile făcute opoziţiei

Uniunea Europeană a făcut luni apel către puterea ucraineană „să-şi îndeplinească promisiunile” date la sfârşitul săptămânii trecute opoziţiei, cerându-i în acelaşi timp acesteia din urmă să se distanţeze de manifestanţii care recurg la violenţe, informează France Presse.

Cerem guvernului să-şi îndeplinească promisiunile şi angajamentele asumate în timpul negocierilor cu opoziţia„, a indicat Delegaţia UE la Kiev într-un comunicat. „Negocierile trebuie să continue„, se afirmă în document.

La finalul discuţiilor purtate sâmbătă, preşedintele Viktor Ianukovici i-a propus postul de premier opozantului Arseni Iaţeniuk (din formaţiunea Batkivşcina – Patria -, a fostului premier Iulia Timoşenko) şi cel de vicepremier ex-pugilistului Vitali Kliciko, liderul partidului Udar (Lovitura).

Ianukovici s-a arătat dispus pentru o revizuire a Constituţiei în scopul cedării unei părţi a prerogativelor sale guvernului, în condiţiile în care opoziţia cere o republică parlamentară.

Liderii opoziţiei ucrainene, care insistă asupra alegerilor prezidenţiale anticipate, s-au declarat hotărâţi să continue mişcarea lor până când toate cererile le vor fi acceptate.

UE şi-a exprimat, de asemenea, „îngrijorarea cu privire la deteriorarea situaţiei drepturilor omului„, denunţând „arestări în spitale de persoane, mai multe cazuri de dispariţie şi tortură„. „Oprirea acestor practici este o condiţie esenţială pentru restabilirea încrederii între guvern şi societate„, subliniază Delegaţia UE la Kiev.

UE s-a adresat, în acelaşi timp, opoziţiei, cerându-i să „menţină caracterul paşnic al manifestaţiilor şi să se disocieze clar de oricine recurge la violenţe”.

„Propunerea lui Ianukovici este o manevră destinată să divizeze opoziţia şi să conserve puterea”, consideră Andreas Umland, analist la Academia Kiev-Moghiliov, care a apreciat măsurile propuse „deloc serioase”.

OSCE vrea să medieze criza

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa s-a oferit să medieze un dialog între puterea şi opoziţia din Ucraina, a declarat, luni, Didier Burkhalter, preşedintele Elveţiei, care asigură preşedinţia prin rotaţie a OSCE.

 „Aşteptăm răspunsul din partea Guvernului ucrainean în legătură cu posibilitatea şi oportunitatea unei intervenţii, a unei medieri din partea OSCE în acest dosar”, a declarat preşedintele elveţian într-o conferinţă de presă cu omologul său rus Bronislav Komorowski.

Elveţia a preluat, la 1 ianuarie, preşedinţia OSCE, care a fost deţinută anterior de Ucraina.