Criza din Ucraina: S-au reluat bombardamentele la Doneţk, armată mobilizată în Crimeea

Preşedintele Ucrainei s-a întors acasă din Statele Unite cu 53 de milioane de dolari şi cu o veste proastă. După un discurs înflăcărat în Congresul american, Petro Poroşenko a avut o întrevedere cu liderul de la Casa Albă căruia i-a cerut personal să contribuie la înarmarea trupelor ucrainene. Cerarea i-a fost însă respinsă.

19 sept. 2014, 17:51

CRIZĂ ÎN UCRAINA: Soldaţii ucraineni au nevoie de mai mult echipament militar, letal şi nonletal. Ei au nevoie de asta urgent„, a declarat preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko.

Congresul american l-a primit cu multe aplauze pe liderul de la Kiev, însă apelul său pentru înarmarea soldaţilor ucraineni a rămas fără răspuns. Petro Poroşenko a insistat cu cererea sa şi la întrevederile cu secretarul american de stat John Kerry şi  Barack Obama, în Biroul Oval, dar rezultatul a fost acelaşi.

Poroşenko cere în faţa Congresului american arme şi un statut special de securitate pentru Ucraina

„- Sunteţi dezamăgit că Preşedintele Obama nu vă furnizează armament?

– Sunt mulţumit de nivelul cooperării cu Statele Unite în sectorul apărării şi securităţii. Nu pot spune mai multe, dar sunt mulţumit”, a menţionat preşedintele.

Totuşi, Washingtonul a anunţat că va acorda un ajutor financiar în valoare de 46 de milioane de dolari armatei ucrainene. Alte şapte milioane de dolari vor fi oferite organizaţiilor neguvernamentale care acordă asistenţă victimelor conflictului militar din estul ţării. 

„Vom continua să mobilizăm comunitatea internaţională pentru a găsi o soluţie diplomatică pentru acest conflict. Preşedintele Poroşenko ia în calcul mai multe posibilităţi pentru soluţionarea acestei situaţii dificile, dar sunt sigur că anume el este persoana potrivită pentru acest lucru”, a enunţat preşedintele SUA, Barack Obama.

În timp ce preşedintele ucrainean caută sprijin în Statele Unite, în estul statului vecin au fost înregistrate noi încălcări ale armistiţiului. Potrivit Kievului, rebelii proruşi au deschis focul asupra aeroportului şi cartierelor rezidenţiale din Doneţk. În ultimele 24 de ore au murit doi militari ucraineni, trei au fost răniţi, iar alţi şase sunt daţi dispăruţi.

Totodată, Consiliul Naţional pentru Securitate şi Apărare Naţională a anunţat că în Crimeea, la frontiera administrativă cu Ucraina, au fost mobilizate 50 de tancuri, 100 de blindate şi lansatoare de rachete, scrie Publika.md.