CRIZA IMIGRANŢILOR. 3.000 de refugiaţi pregătiţi să traverseze Marea Egee spre Grecia, arestaţi în Turcia

Autoritățile turce au reținut în patru zile aproape 3.000 de imigranți care se pregăteau să traverseze Marea Egee pentru a ajunge în insulele grecești, precum și 35 de presupuși traficanți, a relatat vineri agenția turcă de presă Dogan.

RomaniaTV.net
04 dec. 2015, 17:14
CRIZA IMIGRANŢILOR. 3.000 de refugiaţi pregătiţi să traverseze Marea Egee spre Grecia, arestaţi în Turcia

Aceste operațiuni survin după acordul încheiat duminica trecută de liderii statelor din Uniunea Europeană (UE) și premierul turc Ahmet Davutoglu în încercarea de a limita afluxul de imigranți.

Începând de marți, circa 300 de jandarmi au reținut numai în provincia Canakkale (nord-vest), în fața insulei Lesbos, un total de 2.933 de persoane, în cea mai mare parte refugiați sirieni și irakieni, și au pus în arest 35 de presupuși traficanți, potrivit Dogan.

Luni, 1.300 de imigranți au fost împiedicați să ajungă în Lesbos.

Turcia a afirmat că a reținut de la începutul anului 47.622 de persoane care voiau să ajungă în Grecia din provincia Canakkale și au salvat în largul coastelor sale peste 79.000 de imigranți aflați în dificultate pe mare.

De la începutul anului, peste 650.000 de imigranți au pornit pe mare din Turcia pentru a ajunge pe insulele grecești, a relatat ONU. În aceeași perioadă, peste 500 dintre ei, dintre o bună parte copii, au murit, conform Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM).

‘Planul de acțiune’ decis la Bruxelles prevede că UE va oferi un ajutor de 3 miliarde de euro Turciei, care a primit numai ea 2,2 milioane de refugiați sirieni, în schimbul angajamentului său că își va controla mai bine frontierele și că va coopera în lupta împotriva traficanților care operează de pe teritoriul său.

Ankara a obținut în schimb promisiunea unei accelerări a negocierilor în curs pentru a facilita oferirea de vize pentru intrarea în Uniunea Europeană.