CRIZA IMIGRANŢILOR. Medicii AVERTIZEAZĂ asupra RISCURILOR la care sunt expuşi românii NEIMUNIZAŢI

CRIZA IMIGRANŢILOR. Peste 6.300 de imigranţi ar urma să preia România în perioada următoare. În acest context, medicii avertizează asupra riscurilor la care sunt expuşi românii care nu au fost până în acest moment imunizaţi. Medicii atrag totodată atenţia asupra importanţei vaccinării copiilor împotriva virusurilor periculoase şi mortale.

10 sept. 2015, 04:57
CRIZA IMIGRANŢILOR. Medicii AVERTIZEAZĂ asupra RISCURILOR la care sunt expuşi românii NEIMUNIZAŢI

CRIZA IMIGRANŢILORÎn contextul în care numeroşi refugiaţi urmează să pătrundă pe teritoriul ţării noastre, copiii şi adulţii care nu au fost până în acest moment vaccinaţi pot contacta numeroase boli grave, printre care şi poliomielita. Mai mult, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că oficiali au găsit doi copii bolnavi de poliomielită în Ucraina, într-o regiune de la frontiera cu România şi alte trei ţări, acestea fiind primele cazuri de paralizie infantilă depistate în această ţară în ultimii nouă ani.

„Imigranţii când vin, vorbind de imigranţii legali, sunt preluaţi şi controlaţi, se face o verificare a stării de sănătate, a stării vaccinale, se fac nişte teste. Problema este cu cazurile de polio de la ucraineni. În contextul în care un copil cu polio sau purtător de virus vine în contact cu o persoană nevaccinată poate transmite virusul. Cei care nu au fost vaccinaţi sunt în pericol de a face poliomielită, asta pentru că sunt destul de mulţi care refuză vaccinarea. Trebuie să spunem foarte clar, persoanele care au fost vaccinate sunt protejate, nu trebuie să se teamă. Copiii care nu au fost vaccinaţi pentru că părinţii lor au refuzat sunt expuşi la polio şi pot face poliomielită, dacă vin în contact cu persoane care sunt purtătoare de virus„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, dr. Sandra Adalgiza Alexiu, vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie București.

Situaţia este destul de gravă, având în vedere că tot mai mulţi părinţi refuză vaccinarea copiilor, iar bolile la care sunt expuşi micuţii sunt extrem de grave şi chiar mortale.

Bolile prevenibile prin vaccinare sunt boli mortale, sunt boli pentru care nu există tratament. Pentru virusuri nu există tratament. Singura cale prin care le putem preveni este vaccinarea. Există în lume 25 de boli prevenibile prin vaccinare”, a adăugat medicul.

CITEŞTE ŞI: Topul bolilor prevenite prin vaccinare

Una dintre bolile mortale care poate fi prevenită prin vaccinare este poliomielita. Aceasta este o boală cauzată de un virus ce poate pătrunde în trupul unui copil sau adult pe cale bucală. Uneori nu cauzează boală gravă, însă sunt situaţii în care aceasta poate duce la paralizie şi chiar la deces, prin paralizarea muşchilor respiratori. Există două tipuri de vaccin împotriva poliomielitei: un vaccin ce poate fi administrat oral şi un vaccin injectabil. În ambele cazuri, imunitatea persoanei vaccinate este pe viaţă.

Imunitatea este oferită pe viaţă. Vaccinul polio oral, administrat pe gură, este produs dintr-un virus amorţit, inactivat. El intră în intestin, se multiplică şi determină apariţia de anticorpi şi apoi este eliminat. Virusul dat injectabil este un virus omorât şi particule din el determină reacţii în organism de apărare şi noi producem anticorpi. Diferenţa între ele două este că virusul viu este foarte ieftin, uşor de produs, uşor de administrat populaţiei. Vaccinul injectabil trebuie administrat de profesionişti, e mai greu de administrat şi este mai scump. Nu că unul e mai bun şi unul e mai rău. Depinde de tipul de populaţie pe care trebuie să o atingi. La noi o lungă perioadă de timp s-a dat vaccin pe gură. După ce s-a constatat că nu ştiu câţi ani nu au fost cazuri şi nu mai există virus circulant s-a trecut la vaccinarea injectabilă. Dacă vaccinul se dă pe gură, există situaţii în care particule de virus eliminate după ce trec prin intestin pot suferi mutaţii şi devin active, să producă boala. La vaccinul administrat oral s-a renunţat definitiv, în România, dar se va reveni în cazul în care vor apărea epidemii de virus sălbatic. Europa a fost declarată polio-free pentru virus sălbatic. Cazurile din Ucraina sunt cu virus vaccinabil. Dacă apare virus sălbatic, va trebui să vaccinăm populaţia cu vaccin administrat oral”, a precizat, pentru RomaniaTV.net, dr. Sandra Adalgiza Alexiu.

În ceea ce priveşte vaccinul injectabil împotriva poliomielitei, acesta se face în mai multe etape atât la copil, cât şi la adultul care nu a fost vaccinat în copilărie.

În prima copilărie primesc mai multe doze, şi anume trei, după care se face un rapel la aceste prime doze, date una după alta în intervale destul de scurte, determină un bombardament de anticorpi. Pentru a îi fixa definitiv, pentru tot restul vieţii, trebuie să faci un rapel (din fr. vb. „rappeler” trad. în română „a aduce aminte”), un vaccin care să aducă aminte organismului că are anticorpi pentru asta şi stabileşte imunitatea definitivă. Îi dai la vârsta şcolară un rapel şi cu această reamintire se stabileşte definitiv imunitatea pe viaţă. Dacă ai pierdut vaccinul, există scheme de recuperare pe care poţi să le faci în funcţie de vârstă„, a explicat vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie București.

Citeşte şi OMS avertizează: Cazuri de poliomielită la graniţa cu România

Ministerul Sănătăţii ar putea chema la vaccinare copiii neimunizaţi împotriva poliomielitei, specialiștii români uitându-se cu atenţie tocmai la valul de migranţi care ar putea aduce cu ei şi alte boli periculoase: malarie, sifilis, hepatita B şi C. În acest context, medicii le cer autorităţilor să aprobe de urgenţă o lege prin care să declare obligatorie vaccinarea.

Autorităţile iau măsuri după confirmarea a două cazuri de poliomielită la graniţa Ucrainei cu România. Direcţiile de Sănătate Publică monitorizează apele reziduale, iar medicii de familiei numără persoanele nevaccinate.

Dacă există un număr prea mare de copii care nu au fost vaccinaţi, se poate trece la o campanie de catch up, adică acei copii care nu au fost vaccinaţi să fie vaccinaţi exclusiv pentru polio„, a declarat conf. univ. dr. Alexandru Rafila, consilier al Ministrului Sănătăţii.

Teoretic, spun specialiştii, riscul unei epidemii de poliomielită este redus, fiind vorba despre un virus localizat, nu de origine sălbatică. Totuşi, tocmai mutaţiile şi numărul redus de imunizări din nordul ţării au pus autorităţile în alertă. În Suceava şi Neamţ peste 20 la sută dintre copii nu au fost vaccinaţi. La polul opus se află Dolj, unde au fost imunizaţi peste 95 la sută.

În ceea ce priveşte Proiectul Legii Vaccinării, personalul medical trebuie să susţină vaccinarea copiilor, iar dacă medicii şi asistentele sunt împotriva imunizării, aceştia riscă să piardă dreptul de liberă practică. Deşi în acest proiect sunt prevăzute şi sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea micuţilor, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, susţine că „scopul legii este să încurajeze vaccinarea, nu sancţiunile sunt importante„.

Citeşte şi Proiectul LEGII VACCINĂRII. Ce SANCŢIUNI riscă să primească părinţii care refuză vaccinarea copiilor

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă o acoperire vaccinală de peste 95% pentru scăderea riscului de epidemii. Cu toate acestea, țara noastră înregistrează sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin.

„În anumite județe (în special cele „sărace”) sunt procente îngrijorătoare de 68%, 72%, în medie este cam pe la 90%, 88% pe anumite vaccinuri, la cele care sunt administrate la naștere sau în prima parte a copilăriei acoperirea este mai bună, în schimb, în privința celor administrate mai târziu am constatat o scădere”, avertizează dr Victor Olsavszky, reprezentantul OMS în România.

Citeşte şi OMS: Populaţia ar trebui să se vaccineze OBLIGATORIU împotriva a şapte boli. Care sunt acestea