Partidul lui Merkel se clatină. Cancelarul german, aspru criticat pentru politica FRONTIERELOR DESCHISE

Criticile față de modul în care cancelarul Angela Merkel gestionează criza provocată de valul de imigranți se amplifică în rândurile conservatorilor germani, în timp ce continuă violențele în taberele saturate de venirea necontenită a unor noi imigranți.

07 oct. 2015, 12:50
Partidul lui Merkel se clatină. Cancelarul german, aspru criticat pentru politica FRONTIERELOR DESCHISE

Un grup ce 34 de responsabili ai Uniunii Creștin-Democrate (CDU) conduse de cancelarul Merkel i-au transmis acesteia din urmă o scrisoare în care protestează față de politica ‘frontierelor deschise’ susținută de guvernul de la Berlin.

Practica acestei politici a frontierelor deschise nu este conformă legislației europene, nici celei germane, și nu se încadrează nici în programul CDU‘, se arată în scrisoarea reprodusă parțial miercuri în ediția electronică a săptămânalului Der Spiegel. Semnatarii scrisorii — ce are trei pagini — avertizează în text că ‘un mare număr de membri și simpatizanți ai partidului nu se simt reprezentați de actuala linie a CDU’.

Această scrisoare este prima manifestare deschisă a nemulțumirilor din principalul partid politic german legate de politica executivului în criza refugiaților, până în prezent protestele la acest capitol fiind vizibile doar în Uniunea Creștin-Socială (CSU), ramura bavareză a CDU, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, situația devine alarmantă în unele centre germane de primire a refugiaților, producându-se noi altercații între aceștia, alte conflicte fiind consemnate și la cozile imense formate în fața oficiilor unde sunt înregistrați solicitanții de azil. Într-un astfel de centru de la Hamburg au avut loc marți seară confruntări între grupuri de albanezi și afgani, în timp ce la un altul, la Braunschweig, poliția a fost nevoită să intervină pentru a separa 400 de imigranți algerieni și sirieni. Conflicte de acest gen sunt provocate adesea de supraaglomerarea taberelor sau de nemulțumirile legate de împărțirea alimentelor.

Aflat în căutare de soluții, guvernul german a aprobat miercuri crearea unei comisii de coordonare a politicii privind refugiații, ce va fi condusă de Peter Altmaier, șeful biroului cancelarului german Merkel.

Autoritățile de la Berlin se așteaptă să primească anul acesta până la un milion de cereri de azil de la imigranți veniți în special din Africa, Orientul Mijlociu și Asia, presa avansând chiar cifra de un milion și jumătate. Dar, potrivit unui raport guvernamental confidențial obținut de cotidianul Bild, acest număr ar putea trece chiar de șapte milioane, întrucât ulterior refugiații vor putea să-și aducă în Germania și membrii familiei.

În prezent în fiecare zi sosesc în Germania circa 10.000 de noi refugiați, iar un efect al acestui val migrator este și scăderea popularității partidului conservator al cancelarului Merkel. Potrivit agenției Reuters, ultimul sondaj, publicat miercuri, arată că sprijinul pentru CDU a ajuns la 39%, cel mai scăzut nivel după alegerile din 2013, în timp ce partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a câștigat în numai o săptămână două puncte procentuale, ajungând la 7%.