CRIZA IMIGRANŢILOR. Numărul refugiaţilor sosiţi în Europa în 2015 a depăşit pragul de 1 milion

Numărul migranților și refugiaților care au ajuns în acest an, pe mare și pe uscat, pe continentul european a depășit pragul de 1 milion, alți 3.600 de oameni pierzându-și viața sau fiind dați dispăruți în această tentativă, au anunțat marți, la Geneva, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Organizația Internațională pentru Migrații (OIM), într-un comunicat comun.

RomaniaTV.net
22 dec. 2015, 11:54
CRIZA IMIGRANŢILOR. Numărul refugiaţilor sosiţi în Europa în 2015 a depăşit pragul de 1 milion

Din numărul total, 972.500 de persoane au ajuns în Europa traversând Mediterana, iar 34.000 au sosit pe rută terestră, prin Turcia.

„Una din două persoane care au traversat Meditarana în acest an — adică o jumătate de milion de oameni — a fost un sirian care încerca să fugă de războiul din țara sa. Afganii au fost în procent de 20%, iar irakienii de 7%”, precizează cele două organizații internaționale.

Din totalul celor 1.005.504 de sosiri în Grecia, Bulgaria, Italia, Spania, Malta și Cipru până la data de 21 decembrie, marea majoritate, adică 816.752, au fost consemnate în Grecia, afirmă OIM.

„Știm că migrația este inevitabilă, este necesară și este de dorit. Nu este însă suficient să-i numărăm pe cei care sosesc sau pe cei aproape 4.000 care au dispărut ori s-au înecat. Trebuie să și acționăm. Migrația trebuie să fie legală și sigură pentru toți — atât pentru migranții înșiși, cât și pentru țările care vor fi noua lor casă”, a subliniat directorul general al OIM, William Lacy Swing, în comunicatul amintit.

În timp ce UNHCR se așteaptă ca migrația să continue într-un ritm similar în 2016, purtătorul de cuvânt al OIM, Joel Millman, a estimat că o prognoză este imposibil de făcut. „Sunt atât de multe de luat în calcul, rezolvarea războiului din Siria, deciziile de protejare a frontierelor europene. Nu ne-am gândit niciodată că se va ajunge la acest nivel. Sperăm doar că oamenii sunt tratați cu demnitate”, a afirmat Millman.

La nivel mondial, numărul refugiaților și al persoanelor strămutate intern a depășit 60 de milioane, a anunțat săptămâna trecută UNHCR.

„Nu înțeleg de ce oamenii insistă că aceasta este o problemă europeană. Este o problemă globală”, a declarat marți Michael Moller, director general al Biroului Națiunilor Unite de la Geneva, într-o conferință de presă.

Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Antonio Guterres, a lansat vineri un apel la o „reinstalare masivă” a sirienilor și altor refugiați în interiorul Uniunii Europene, el cerând statelor comunitare să recunoască contribuția refugiaților și migranților, și să onoreze ceea ce el a numit „valorile europene fundamentale: protejarea vieților, apărarea drepturilor omului și promovarea toleranței și diversității”.