CRIZA IMIGRANŢILOR. Posibile derogări de la ţintele de deficit pentru ţările UE afectate

În calculele privind respectarea țintelor de deficit bugetar, unele statele ale Uniunii Europene ar putea beneficia de excluderea cheltuielilor provocate de valul de imigranți, au confirmat luni pentru agenția Reuters oficiali europeni, care au subliniat însă că orice decizie de acest fel se va lua numai de la caz la caz.

RomaniaTV.net
05 oct. 2015, 20:11
CRIZA IMIGRANŢILOR. Posibile derogări de la ţintele de deficit pentru ţările UE afectate

Sutele de mii de imigranți ilegali proveniți din Africa, Orientul Mijlociu și Asia pun o mare presiune pe bugetele naționale, mai ales în Italia, Grecia, Germania, Austria și Ungaria. Aceste state sunt serios afectate de costurile cu refugiații și prin urmare nu ar fi corect să fie apoi sancționate de Comisie pentru nerespectarea țintei de deficit, a apreciat ministrul austriac de finanțe, Joerg Schelling. ‘Tot ce dorim este, la fel ca în cazul catastrofelor, ca aceste costuri să nu fie luate în calcul. Comisia va face o propunere în acest sens’, a indicat el.

La rândul său, comisarul european pentru afaceri economice și monetare, Pierre Moscovici, a declarat că această chestiune nu este deocamdată pe agenda oficială, dar se află în stadiul de analiză.

Un alt responsabil comunitar, care a cerut agenției Reuters să nu-i dezvăluie identitatea, a afirmat că există deja baza legală pentru situații de acest gen. ‘Dacă Comisia primește o solicitare precisă din partea unui stat membru, vom examina dacă se pot aplica regulile de flexibilitate din Pactul pentru Stabilitate și Creștere’, a explicat sursa citată, precizând că o asemenea evaluare se va putea face numai de la caz la caz.

Și președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a insistat că astfel de derogări trebuie acordate de executivul comunitar numai în mod individual, ‘întrucât există diferențe majore între țări’ la capitolul cheltuielilor ocazionate de valul de imigranți.