Criza migranţilor: Norvegia prelungeşte controalele la frontierele sale

Norvegia a anunțat marți extinderea cu o lună, până la 11 iunie, a controalelor la frontiere pentru persoanele care sosesc dinspre Danemarca, Germania și Suedia.

10 mai 2016, 16:05
Criza migranţilor: Norvegia prelungeşte controalele la frontierele sale

”Controalele au un efect preventiv”, a declarat ministrul norvegian al justiției și securității publice, Anders Anundsen. Norvegia nu este membră a Uniunii Europene, dar face parte din spațiul Schengen de liberă circulație.

”Există în spațiul Schengen mulți migranți neînregistrați care ar putea dori să se mute în alte țări”, a explicat Anundsen.

Controalele la frontiere au fost reintroduse în luna noiembrie, fiind ulterior prelungite, potrivit Agerpres.

Potrivit Direcției norvegiene pentru imigrație, în intervalul 1 ianuarie — 31 martie au fost înregistrate 806 cereri de azil, comparativ cu peste 1.100 în aceeași perioadă din 2015.

Guvernul norvegian de dreapta a început să discute în decembrie înăsprirea regulilor de azil privind reîntregirea familială și șederea permanentă, astfel încât regatul scandinav să devină ‘mai puțin atractiv’ pentru cei care nu se află ‘în nevoie reală’ de protecție, a indicat ministrul imigrației și integrării, Sylvi Listhaug, membră a Partidului Progresului (FrP, anti-imigrație).