CRIZA REFUGIAŢILOR. Pe insulele greceşti au izbucnit violenţe între imigranţi

Poliția elenă a recurs la gaze lacrimogene și grenade paralizante vineri dimineața, pe măsură ce tensiunile în rândul a mii de imigranți blocați pe insule din Marea Egee amenință să degenereze în violențe, înaintea unei vizite a unor responsabili europeni.

RomaniaTV.net
04 sept. 2015, 12:36
CRIZA REFUGIAŢILOR. Pe insulele greceşti au izbucnit violenţe între imigranţi

În Lesbos s-au înregistrat confruntări între imigranți din Afganistan care au încercat să obțină un loc pe un feribot care avea ca destinație portul Pireu, forțând poliția să lanseze grenade paralizante pentru a asigura ordinea și a permite navei să plece, au declarat martori.

Lesbos este principala poartă de intrare pentru imigranți, în majoritate sirieni, care se refugiază din cauza războiului din țara lor, îndreptându-se din Turcia spre Grecia. În insulă se află peste 10.000 de imigranți care așteaptă să plece.

Kos este o altă insulă din Marea Egee asediată de imigranți. Potrivit unor surse locale, mai multe persoane au fost rănite joi noaptea în confruntările izbucnite între imigranți și localnici, poliția fiind nevoită să utilizeze gaze lacrimogene, potrivit mass-media elene.

Vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans și comisarul european pentru probleme de imigrație Dimitris Avramopoulos urmau să ajungă la Kos vineri după-amiază pentru a evalua situația.

Între timp, aproximativ 2.500 de imigranți au debarcat în portul Pireu, de lângă Atena, vineri dimineața, de pe un feribot care i-a preluat din Kos, Kalymnos, Leros și Lesbos. Alți 1.700 de imigranți au sosit joi noaptea, a declarat un ofițer al gărzii de coastă.

Potrivit unor surse din guvernul grec, Timmermans și Avramopoulos ar urma să discute aspecte privind construirea unui centru de primire în portul Pireu pentru înregistrarea a mii de imigranți, înainte ca aceștia să-și continue călătoria spre Europa de Vest.