CRIZA UCRAINA. Viktor Ianukovici ar fi încercat să fugă în Rusia

Viktor Ianukovici a anunţat sâmbătă că nu intenţionează să demisioneze din funcţia de preşedinte al Ucrainei, însă există informaţii că ar fi încercat să părăsească ţara, după ce Parlamentul de la Kiev a votat pentru demiterea sa şi a stabilit alegeri anticipate pentru data de 25 mai.

22 feb. 2014, 19:09
CRIZA UCRAINA. Viktor Ianukovici ar fi încercat să fugă în Rusia

Noul preşedinte al Parlamentului ucrainean, Olexandr Turcinov, a anunţat, sâmbătă seară, că Viktor Ianukovici a încercat să ia un avion cu destinaţia Rusia, dar a fost împiedicat de grăniceri.

”Ianukovici se ascunde în prezent undeva în regiunea Doneţk”, regiunea prorusă din estul Ucrainei, de unde este originar, a precizat Turcinov, citat de Interfax.

Parlamentul ucrainean l-a declarat pe preşedintele Viktor Ianukovici incapabil din punct de vedere constituţional de a-şi exercita funcţia. De asemenea, Legislativul de la Kiev a votat pentru ca alegerile prezidenţiale anticipate să aibă loc pe data de 25 mai.

Pe de altă parte, preşedintele ales Viktor Ianukovici a anunţat anterior la Harkov (nord-estul Ucrainei) că ‘nu intenţionează’ să demisioneze şi a calificat parlamentul drept ‘ilegitim’, pe fondul crizei politice fără precedent din Ucraina.

Potrivit noului preşedinte al legislativului, Olexandr Turcinov, deputatul opoziţiei Arseni Iaţeniuk a avut o convorbire telefonică la începutul după-amiezii cu preşedintele Ianukovici, în prezenţa altor deputaţi. El i-ar fi propus depunerea imediată a demisiei, propunere ce ar fi fost acceptată de preşedinte.

Se pare că acesta din urmă s-ar fi consultat cu cineva după aceea, s-ar fi răzgândit, după care ar fi difuzat un mesaj video ‘preînregistrat’ în care declară că nu vrea să demisioneze, a explicat Turcinov, el însuşi ales în noua funcţie în cursul dimineţii, înlocuindu-l pe un apropiat al şefului statului.

‘Statul nostru nu poate depinde de stările unui preşedinte care singur s-a dat la o parte şi despre care nu ştim unde se află’, a subliniat responsabilul de la tribuna legislativului de la Kiev. ‘Ianukovici s-a dat la o parte singur şi nu îşi mai îndeplineşte prerogativele’, a scris el în rezoluţia adoptată de deputaţi. ‘Alegerile au fost fixate pentru 25 mai’. Textul a fost adoptat cu 328 de voturi ”pentru”, dintr-un total de 450 de parlamentari.