Cruzime fără limite: Japonia a ucis 251 de balene în ultima sa campanie din Antarctica

Japonia a anunţat că a ucis 251 de balene în campania anuală de "pescuit în scopuri ştiinţifice" din Antarctica, ultima după recenta interzicere a acestei activităţi de către Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga (CIJ).

09 apr. 2014, 06:23
Cruzime fără limite: Japonia a ucis 251 de balene în ultima sa campanie din Antarctica

Bilanţul comunicat marţi de Agenţia japoneză pentru pescuit este mai mare faţă de cel din precedenta campanie – 103 cetacee ucise -, însă mai mic decât ţinta de 935 balene câte ar fi urmat să fie capturate în perioada 3 ianuarie – 13 martie 2014, scrie Agerpres.

Obligată de CIJ, Japonia a anunţat joi că renunţă la campania de vânare a balenelor din Antarctica, prima oară în ultimii 27 de ani. CIJ a decis la 31 martie ca Japonia să înceteze vânarea balenelor în Antarctica, activitate denunţată de ani întregi de ecologişti şi ţări din regiune.

Australia a sesizat Curtea în 2010. CIJ a apreciat că Japonia desfăşura o activitate comercială sub pretextul unui program de cercetare ştiinţifică. Canberra a acuzat Japonia că a ucis în campaniile respective peste 10.000 de balene între anii 1987 şi 2009.

Ultimele campanii nipone de pescuit au fost puternic perturbate în ultimii ani de asociaţia americană Sea Shepherd, balenierele japoneze punând capăt în luna martie operaţiunilor din acest an cu capturi mult mai mici decât obiectivul fixat.