CSM a sesizat CCR cu privire la un conflict juridic între puteri în cazul senatorului PSD Dan Şova

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a sesizat luni Curtea Constituțională cu o cerere de soluționare a posibilului conflict juridic de natură constituțională dintre autoritatea judecătorească și puterea legislativă în cazul senatorului Dan Șova.

RomaniaTV.net
30 mart. 2015, 16:43
CSM a sesizat CCR cu privire la un conflict juridic între puteri în cazul senatorului PSD Dan Şova

„Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii solicită Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict de natură juridică constituţională între menţionatele autorităţi publice, în măsură să împiedice autoritatea judecătorească să-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale şi legale cu care a fost învestită, în vederea restabilirii ordinii constituţionale care trebuie să existe între autorităţile publice prevăzute în Titlul III din Constituţia României.
Sesizarea Curţii Constituţionale a fost formulată în temeiul dispoziţiilor art. 146 lit. e) din Constituţia României, republicată, ale art. 34 şi următoarele din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 24 alin. (3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările ulterioare”, se arată într-un comunicat al CSM.

VEZI AICI SESIZAREA DEPUSA DE CSM

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat CCR cu privire la existrenţa unui conflict instituţional, după ce Senatul a respins cererea parchetului de arestare preventivă a senatorului PSD Dan Şova.

În ziua de 26 martie, Curtea Constituţională a României a înregistrat cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pe de o parte şi Parlamentul României, respectiv Camera Deputaţilor şi Senatul, pe de altă parte. Cererea a fost formulată de Preşedintele României”, potrivit unui comunicat de presă al Curţii.

Şeful statului solicită Curţii Constituţionale să constate existenţa conflictului juridic de natură constituţională „ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune în acord dispoziţiile legale cu Constituţia în ceea ce priveşte majoritatea necesară adoptării hotărârilor de încuviinţare a cererilor de reţinere/arestare a unui deputat/senator, cu consecinţa blocării activităţii puterii judecătoreşti”.

Curtea Constituțională urmează să analizeze sesizarea de neconstituționalitate a articolului 173 din Regulamentul Senatului în data de 8 aprilie.

Solicitarea DNA de arestare a senatorului PSD Dan Şova a înregistrat 79 de voturi „pentru”, 67 „împotrivă” şi 5 abţineri. Potrivit anunţului oficial făcut în plen în urma numărătorii voturilor, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor, Senatul nu a încuviinţat arestarea preventivă a lui Dan Şova. Numărul total al senatorilor este de 168, majoritatea fiind, astfel, de 85 de parlamentari.

Deocamdată, Şova a rămas cu imunitatea la arestare doar pe baza procesului verbal de constatare a rezultatului votului, în Monitorul Oficial nefiind publicată încă vreo hotărâre oficială a Senatului de respingere a cererii DNA.

Dan Șova este acuzat de săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind fapte de corupție la companiile energetice Turceni și Rovinari.