CSM a respins acțiunea disciplinară a Inspecţiei Judiciare pe numele Elenei Rădescu

Secția pentru procurori a CSM a respins, marți, acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară față de procurorul Elena Rădescu, cea care a condus echipa de inspectori desemnată să efectueze controlul la DNA. Elena Rădescu a fost acuzată că a vorbit cu Kovesi fără să se consulte cu colegii.

09 oct. 2018, 03:36
CSM a respins acțiunea disciplinară a Inspecţiei Judiciare pe numele Elenei Rădescu

UPDATE „Respinge acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva pârâtei Rădescu Elena, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. m) teza a II-a din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al ÎCCJ”, se arată în decizia Secției pentru procurori a CSM.

_________

Secţia pentru procurori în materie disciplinară dezbate marţi acţiunea disciplinară declanşată de Inspecţia Judiciară şi vizând-o pe Elena Rădescu, inspectorul judiciar care a condus echipa de inspectori la controlul DNA din 2017.

Acest subiect se afla pe ordinea de zi şi la şedinţa din 3 octombrie a Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a CSM, discuţiile fiind atunci amânate pentru 9 octombrie. Tot atunci, au fost amânate dezbaterile privind acţiunea disciplinară a Inspecţiei Judiciare vizându-i pe fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi şi pe fostul adjunct al acesteia, Marius Iacob, în urma înregistrărilor dintr-o şedinţă a DNA apărute în spaţiul public.

În luna martie, Inspecţia Judiciară a dispus acţiunea disciplinară faţă de inspectorul judiciar Elena Rădescu, pentru abateri disciplinare. Acţiunea disciplinară a fost trimisă Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea magistratului.

Instituţia spune că Elena Rădescu a avut „o conduită contrară demnităţii şi prestigiului funcţiei pe care o exercită prin afirmaţiile nereale”, pe care le-a făcut într-o intervenţie telefonică la un post de televiziune.

De asemenea, inspectorul judiciar, în calitate de coordonator al echipei de inspectori care urma să facă un control la Direcţia Naţională Anticorupţie, a încălcat procedura regulamentară prin faptul că a discutat cu procurorul şef condiţiile de realizare a controlului fără a se consulta înainte cu membrii echipei.

„Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. m) teza a II-a, s-a reţinut că, în calitate de coordonator al echipei de inspectori judiciari care urma să efectueze un control la Direcţia Naţională Anticorupţie, inspectorul a încălcat procedura regulamentară prin aceea că a discutat cu procurorul-şef al respectivei unităţi de parchet condiţiile de efectuare a controlului fără ca, în prealabil, să consulte membrii echipei de control şi să solicite comunicarea datelor şi informaţiilor necesare în raport de obiectivele controlului, prin adresă avizată de directorul Direcţiei de inspecţie judiciară pentru procurori, şi să înştiinţeze conducerea Inspecţiei Judiciare”, transmitea Inspecţia Judiciară.

Controlul Inspecţiei Judiciare la DNA a început în 17 iulie 2017, la cererea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care declara că lupta anticorupţie nu înseamnă numai DNA, numai aplicare de pedepse, ci înseamnă prevenirea actelor de corupţie şi că, în calitate de ministru, nu vede numai partea pozitivă, ci şi pe cea negativă, cu oameni arestaţi, condamnaţi, care se dovedeşte ulterior că sunt nevinovaţi, ceea ce înseamnă o tragedie şi o pată neagră pentru justiţie. Toader spunea că a solicitat Inspecţiei Judiciare o verificare de fond a activităţii manageriale de la DNA şi de la Parchetul ICCJ, insituţii care nu au mai fost evaluate de 10 ani.