CSM discută luni cazul Alinei Bica, fosta şefă DIICOT, arestată pentru 30 de zile

Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se va întruni luni pentru a discuta despre suspendarea Alinei Bica din magistratură şi pentru a lua act de demisia acesteia de la conducerea DIICOT.

23 nov. 2014, 19:16
CSM discută luni cazul Alinei Bica, fosta şefă DIICOT, arestată pentru 30 de zile

Suspendarea Alinei Bica din magistratură va fi dezbătută ca urmare a arestării acesteia în dosarul despăgubirilor aprobate pentru un teren supraevaluat cu 61 de milioane de euro.

Citeşte şi: Alina Bica şi-a dat demisia de la şefia DIICOT

Alina Bica a demisionat, vineri, de la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi din funcţia de procuror al Direcţiei. Demisia a fost trimisă procurorului general al României, Tiberiu Niţu.

Citeşte şi: ELENA UDREA, prima reacţie pe Facebook de la arestarea şefei DIICOT

Alina Bica a fost instalată la şefia DIICOT în mai 2013. Ea a fost arestată preventiv, sâmbătă, 22 noiembrie, printr-o decizie luată de instanţa supremă.

Citeşte şi: Gigi Becali, dezvăluire şoc despre dosarul retrocedărilor în care apar Alina Bica şi Dorin Cocoş

Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu despăgubirile aprobate în 2011 lui Gheorghe Stelian pentru un teren de 13 hectare din zona Plumbuita, supraevaluat cu 61 de milioane de euro. Şefa DIICOT era atunci secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi membru al comisieri din ANRP care a aprobat despăgubirile.

Citeşte şi: Referatul DNA în dosarul Alinei Bica: Dorin Cocoş, şpagă de 10 milioane de euro pentru a interveni la ANRP

Potrivit referatului procurorilor DNA, fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, i-a cerut 10 milioane de euro prietenului său Gheorghe Stelian, pentru a interveni pe lângă factori de decizie din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) în legătură cu despăgubirea lui Stelian Gheorghe pentru un teren în Capitală.

Citeşte şi: ELENA UDREA, prima reacţie pe Facebook de la arestarea şefei DIICOT

„În cursul anului 2010, GS (Gheorghe Stelian – n.r.) a cumpărat de la Dino Sinigalia drepturi litigioase pentru suprafaţa de teren în zona lacului Plumbuita, sector 2, Bucureşti. După aceea, Dorin Cocoş a garantat că totul va fi bine (…) După ce s-a nominalizat un evaluator, GS i-a dat un plic cu bani (…) 100.000 lei. La momentul la care evaluatorul a finalizat raportul, (…) valoarea totală a terenului a ajuns la aproximativ 377.000.000 lei şi Dorin Cocoş a cerut 10.000.000 euro aproximativ pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP în vederea soluţionării dosarului (…) Cocoş Dorin, în mai multe tranşe, suma de aproximativ 10.000.000 euro (…)”, se arată în referatul DNA.

În şedinţa comisiei din 15 martie 2011, arată procurorii, citând unul dintre inculpaţi, Alina Bica „a făcut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit, iar suma stabilită era justificată”.

„La şedinţa din 15.03.2011 a fost prezent şi evaluatorul care a întocmit raportul de evaluare. În cadrul acestei şedinţe, Bica Alina a făcut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit, iar suma stabilită era justificată. Având în vedere solicitarea anterioară făcută de către Dorin Cocoş, deşi valoarea stabilită pentru teren mi s-a părut mare, am votat pentru aprobarea raportului, luând în considerare susţinerile evaluatorului că avea comparabile chiar cu preţuri duble. (…) Pe Gheorghe Stelian l-am cunoscut ulterior procedurii, prin intermediul lui Alin Cocoş, cu care eram în relaţii de prietenie. De asemenea, am aflat că Bica Alina făcea parte din cercul relaţional al familiei Cocoş. (…)”, se mai arată în referatul procurorilor.