CSM discută, miercuri, abaterile disciplinare ale procurorului Mircea Negulescu

Secţia pentru procurori în materie disciplinară din Consiliul Superior al Magistraturii va decide, miercuri, în baza raportului Inspecţiei Judiciare, sancţiunea în cazul procurorului Mircea Negulescu.

RomaniaTV.net
07 iun. 2017, 06:34
CSM discută, miercuri, abaterile disciplinare ale procurorului Mircea Negulescu

Acţiunea disciplinară a Inspecţiei Judiciare în cazul lui Mircea Negulescu, fost procuror la DNA Ploieşti, în prezent la Parchetul Judecătoriei Câmpina, suspendat din funcţie, a vizat încălcarea unor prevederi ale articolului 99 din Legea 303/2004, respectiv: încălcarea prevederilor legale referitoare la declaraţiile de avere, declaraţiile de interese, incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii; intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, pretinderea sau acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii, precum şi imixtiunea în activitatea altui judecător sau procuror; absenţele nemotivate de la serviciu, în mod repetat; neîndeplinirea obligaţiei privind transferarea normei de bază la instanţa sau parchetul la care funcţionează.

În motivarea acţiunii disciplinare s-a reţinut că procurorul Mircea Negulescu, în cadrul unei discuţii telefonice purtate cu soţia unei persoane cercetate penal, “a exprimat o serie de opinii cu încălcarea standardelor de conduită impuse magistraţilor”.

“Limbajul utilizat de către procurorul cercetat este de natură a contraria şi indigna, fiind vizibilă implicarea sa în desfăşurarea unor activităţi care, prin natura lor, pot crea îndoieli în rândul opiniei publice cu privire la obiectivitatea, independenţa, imparţialitatea şi integritatea magistratului procuror”, potrivit raportului Inspecţiei Judiciare.

De asemenea, procurorul Mircea Negulescu a făcut aprecieri defăimătoare la adresa procurorilor învestiţi cu soluţionarea unor cauze penale, a manifestat preocupare pentru identificarea unui martor cu identitate protejată, a dezvăluit date din dosare penale, a opinat în sensul formulării unei plângeri penale de către un inculpat împotriva procurorului de caz şi a dat indicaţii privind conţinutul plângerii şi organul competent a o soluţiona.

“Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. l) din Legea nr. 303/2004  s-a reţinut că procurorul cercetat, în cadrul unei discuţii telefonice purtate cu un alt procuror, a dat o serie de indicaţii cu privire la modul de instrumentare a unui dosar cu care acesta din urmă era învestit”, arată Inspecţia Judiciară.

Acţiunea disciplinară a fost trimisă Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care o va lua miercuri în discuţie şi va decide cu privire la răspunderea magistratului Mircea Negulescu.

În 21 martie, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins cererea de demisie din magistratură a lui Mircea Negulescu, fost procuror la DNA Ploieşti, în prezent la Parchetul Judecătoriei Câmpina, suspendat din funcţie, stabilind ca acţiunea disciplinară în cazul acestuia să continue.