Anca Jurma nu mai vrea să fie şef interimar la DNA. Ce spune Tudorel Toader despre numirea Adinei Florea la conducerea Direcţiei

Anca Jurma a renunţat la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în ziua în care secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) trebuia să discute propunerea de prelungire a delegării sale la conducerea DNA. Astfel, DNA rămâne fără procuror-şef interimar în condiţiile în care mandatul Ancăi Jurma expiră peste două zile. Anuntul a fost facut de ministrul Justitiei, dupa sedinţa Secţiei pentru Procurori a CSM în care trebuia să se discute despre interimatul pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Anterior şedinţei CSM, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că speră că Secţia pentru procurori va alege calea statului de drept şi va abandona posibilităţile de împuternicire în funcţii. Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis este obligat să o numească pe Adina Florea în funcţia de procuror şef DNA fără a se opune, Toader a spus: "Eu mă bucur că înţelegeţi, chiar şi mai târziu".

07 ian. 2019, 04:43
Anca Jurma nu mai vrea să fie şef interimar la DNA. Ce spune Tudorel Toader despre numirea Adinei Florea la conducerea Direcţiei

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act luni de retragerea acordului dat de Anca Jurma pentru delegarea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au precizat, pentru AGERPRES, surse din CSM. 

„În timpul şedinţei, în timpul deliberărilor, la secţie s-a primit o declaraţie din partea doamnei Jurma prin care renunţă la consimţământul prealabil acordat. Şi în cazul acesta, secţia nu avea decât să ia act de voinţa dânsei, de retragere a consimţământului, acordului, şi vom vedea ce va decide secţia la o şedinţă următoare”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

De asemenea, ministrul Justiţiei a declarat că procedura de numire a unui nou procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) nu s-a încheiat. Întrebat dacă, în ipoteza în care preşedintele va respinge din nou numirea Adinei Florea la şefia DNA, va declanşa o nouă procedură de selecţie, ministrul Justiţiei a evitat să dea un răspuns clar.

„Eu reiterez răspunsul. Întrebările dumneavoastră sunt meşteşugite, dar răspunsurile mele cred că sunt de înţeles. Procedura nu s-a încheiat. Nimeni n-are un drept de decizie discreţionar dincolo de exigenţele Constituţiei”, a spus Toader, potrivit news.ro.

În acest context, întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis este obligat să o numească pe Adina Florea în funcţie fără a se opune numirii, Toader a răspuns: „Eu mă bucur că înţelegeţi, chiar şi mai târziu”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în 27 decembrie, că i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocarea din funcţie a procurorului general şi solicitările privind numirea în funcţii de conducere a alţi cinci procurori, între care Adina Florea.

„Am transmis către preşedintele României şi următoarele solicitări de numire în funcţiile conducere: 1. Elena Giorgiana Hosu – procuror şef adjunct DIICOT; 2. Antonia-Eleonora Constantin – procuror şef al Secţiei Judiciare din cadrul PICCJ; 3. Iuliana Nedelcu – procuror şef adjunct al Secţiei Judiciare din cadrul PICCJ; 4.Florena-Esther Sterschi – procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul PICCJ; 5. Adina Florea – procuror şef al DNA! Exprimăm şi speranţa faptului că preşdintele va reciti atât art. 132 din Constituţie cât şi Decizia CCR nr 358/ 2018!, a mai scris ministrul Justiţiei.

Articolul 132 din Constituţie se referă la Statutul procurorilor şi prevede că „(1) Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei. (2) Funcţia de procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior”.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins în 21 noiembrie numirea Adinei Florea la conducerea DNA. De asemenea, şeful statului a respins alte patru numiri pentru funcţii de conducere în Parchetul ICCJ şi la DIICOT. În toate cele cinci cazuri, preşedintele a considerat că nu sunt întrunite condiţiile de legalitate.

Anca Jurma a preluat în 12 iulie 2018 mandatul de procuror-şef interimar al DNA.

„Ca urmare a decretului prin care preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, a dispus revocarea din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a Laurei Codruţa Kovesi şi a publicării acestuia în Monitorul Oficial al României, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a emis astăzi (9 iulie – n.r.) ordinul de delegare în această funcţie a Ancăi Jurma, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Anca Jurma a îndeplinit pe parcursul a două mandate atribuţiile de procuror şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar ulterior a fost numită consilier al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se arăta într-un comunicat al Parchetului General.

Pe 21 noiembrie, preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea de numire a Adinei Florea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Ulterior, pe 27 decembrie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţa, într-o postare pe Facebook, că a transmis o nouă solicitarea către preşedintele României de numire tot a Adinei Florea la şefia DNA.