CSM: Nu se poate angaja răspunderea procurorului şef pentru un act întocmit personal de procurorul din subordine

Nu se poate angaja răspunderea procurorului cu funcţie de conducere pentru un act întocmit personal de procurorul din subordine, potrivit motivării avizului negativ dat de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA.

RomaniaTV.net
16 mart. 2018, 13:09
CSM: Nu se poate angaja răspunderea procurorului şef pentru un act întocmit personal de procurorul din subordine

Constatarea vizează unul dintre motivele invocate de ministrul Justiţiei în cererea de revocare, şi anume „lipsa de măsuri în cazuri grave constatate de instanţele de judecată – falsificarea transcrierii unor convorbiri telefonice”, cu referire la un anumit dosar.

„Secţia pentru procurori, constatând că până la acest moment nu există o soluţie definitivă în cauza privind o eventuală activitate de falsificare a mijloacelor de probă, apreciază lipsit de temei motivul de revocare invocat. Mai mult, Secţia consideră că nu se poate angaja răspunderea directă a procurorului cu funcţie de conducere pentru un act întocmit personal de către procurorul din subordine şi pentru care nu este incidentă procedura legală a confirmării”, se arată în motivare.

Conform aceleiaşi surse, Codul de procedură penală prevede verificarea, sub aspectul legalităţii şi temeiniciei, a ordonanţei prin care s-a dispus renunţarea la urmărirea penală şi a rechizitoriului de către procurorul cu funcţie de conducere sau de către procurorul ierarhic superior, dar aceste prevederi nu se referă şi la procesele verbale de transcriere a unor înregistrări audio.

„Nu în ultimul rând, se observă că art.64 alin.(2) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară instituie principiul independenţei procurorului în soluţiile dispuse (prin aceasta înţelegându-se întreaga activitate de urmărire penală concretizată în actele şi măsurile de urmărire penală efectuate)”, se mai menţionează în motivare.

Avizul negativ privind propunerea de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA a fost motivat şi înaintat decidenţilor, a anunţat, vineri, Secţia pentru procurori a CSM.

„În urma avizului nefavorabil privind propunerea ministrului Justiţiei de revocare a doamnei Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că hotărârea nr. 52 din 27 februarie 2018 a fost motivată şi înaintată decidenţilor pentru a dispune măsurile legale”, a informat CSM într-un comunicat de presă.

Citeşte şi: Motivarea avizului negativ în cazul cererii de revocare a lui Kovesi a ajuns la Cotroceni. CSM a publicat hotărârea