CSM: Ponta, Băsescu şi Macovei au AFECTAT independenţa justiţiei

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat joi, că premierul Victor Ponta, preşedintele Traian Băsescu şi europarlamentarul Monica Macovei au afectat independenţa justiţiei prin declaraţiile făcute. CSM a confirmat astfel deciziile Inspecţiei Judiciare pentru Ponta şi Macovei, însă au schimbat verdictul în cazul lui Traian Băsescu. 

11 dec. 2014, 10:51
CSM: Ponta, Băsescu şi Macovei au AFECTAT independenţa justiţiei

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat joi, potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres, că afirmaţiile făcute de premierul Victor Ponta privind dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis şi dosarul Lukoil şi cele făcute de preşedintele Traian Băsescu faţă de dosarul Microsoft au fost de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar.

De asemenea, sursele citate au precizat că a afectat independenţa justiţiei şi europarlamentarul Monica Macovei, prin declaraţiile potrivit cărora procurorul general Tiberiu Niţu şi soţia sa ar fi exercitat presiuni asupra procurorului de caz din dosarul Lukoil pentru ridicarea măsurii sechestrului. 

Plenul CSM a ajuns la această concluzie în urma studierii rapoartelor Inspecţiei Judiciare întocmite în cazul celor trei oameni politici.

Dacă în cazul lui Victor Ponta şi al Monicăi Macovei, membrii CSM şi-au însuşit concluziile inspectorilor judiciari, poziţia în ceea ce îl priveşte pe Traian Băsescu a fost diferită.

Inspecţia Judiciară a constatat, miercuri, că declaraţiile premierul Victor Ponta referitoare la soluţia pe care instanţa ar trebui să o adopte în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis au fost de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar. Acelaşi lucru l-a constata Inspecţia Judiciară  şi cu privire la afirmaţiile premierului Victor Ponta, care spunea că Guvernul nu intervine în justiţie în cazul Petrotel-Lukoil, dar că susţine salvarea locurilor de muncă ale angajaţilor şi plata salariilor către aceştia, cerându-i ministrului Justiţiei să transmită tuturor, în mod corect, acest mesaj.

Inspecţia Judiciară: Declaraţiile lui Ponta privind dosarul lui Iohannis au afectat independenţa justiţiei

În cazul lui Traian Băsescu, Inspecţia Judiciară constatase că independenţa justiţiei nu a fost afectată de declaraţiile preşedintelui, care a spus că, în dosarul Microsoft „vor mai apărea surprize, inclusiv persoane”. 

Traian Băsescu, absolvit de Inspecţia Judiciară pentru afirmaţiile legate de dosarul Microsoft

În ceea ce o priveşte pe Monica Macovei, Inspecţia Judiciară  a constatat că independenţa procurorilor a fost afectată de declaraţiile făcute de aceasta, conform cărora premierul Victor Ponta, procurorul-şef al României şi soţia acestuia au pus presiune pe procurori pentru ridicarea sechestrului la rafinăria Petrotel Ploieşti. 

Inspecţia Judiciară: Monica Macovei a AFECTAT independenţa procurorilor prin declaraţiile despre Lukoil