CSM: Procurorul Mircea Negulescu a săvârşit abateri disciplinare. Cererea de demisie, respinsă UPDATE

Mircea Negulescu ar putea fi cercetat disciplinar de Secţia pentru Procurori a CSM, după ce Inspecţia Judiciară a trimis, pe 15 martie, raportul prin care s-a stabilit că magistratul a săvârşit abateri diciplinare. Demisia lui Negulescu din magistratură va fi discutată luni de CSM, scrie Mediafax.

21 mart. 2017, 08:44
CSM: Procurorul Mircea Negulescu a săvârşit abateri disciplinare. Cererea de demisie, respinsă UPDATE

UPDATE Cererea de demisie din magistratură depusă de procurorul Mircea Negulescu a fost respinsă marţi de CSM, anunţă România TV.

Plenul CSM a respins, marți, cererea de demisie din magistratură a procurorului Mircea Negulescu, deoarece pe numele său se află în curs o acțiune disciplinară, potrivit Biroului de presă al Consiliului Superior al Magistraturii.

 

Inspecţia Judiciară a constatat că Mircea Negulescu a săvârşit abateri disciplinare şi a sesizat Secţia pentru Procurori a CSM, urmând ca, în situaţia în care dezbaterile privind demisia sa vor fi amânate, să fie cercetat disciplinar de procurorii din CSM, cercetare care ar putea duce la excluderea lui din magistratură.

„Îmi mentin pozitia de la sedinta precedenta, raspunderea juridica e de ordine publica si nu poate fi inlaturata prin demisie sau acte unilaterale”, a spus ministrul Tudorel Toader la şedinţa CSM.

Potrivit unui comuznicat de presă al CSM, procurorul Negulescu este cercetat disciplinar pentru că nu s-a abţinut într-un dosar în care este în relaţii apropiate cu părţile implicate.

„La 15 martie 2017, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorul Mircea Negulescu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, în prezent suspendat din funcţie, pentru abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. i) teza I – „nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa, precum şi formularea de cereri repetate şi nejustificate de abţinere în aceeaşi cauză, care are ca efect tergiversarea judecăţii” – din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată şi modificată.

În motivarea acţiunii disciplinare s-a reţinut că procurorul nu a respectat îndatorirea de a se abţine în cursul instrumentării unui dosar penal deşi se afla în relaţii apropiate şi de durată cu unii din subiecţii procesuali implicaţi în cauză, aspect care se circumscrie cazului de incompatibilitate prevăzut de art. 64 alin (1) lit. f) din Codul de Procedură Penală.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea magistratului în cauză”, se arată în comunicatul CSM.

În prezent, Mircea Negulescu este suspendat din magistratură. Procurorul şi-a dat demisia însă discuţiile în plenul CSM au fost amânate.

Procurorul Mircea Negulescu a activat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi la DNA Ploieşti, acesta demisionând din magistratură ca urmare a unor înregistrări difuzate de postul România TV în care se presupune că acesta ar fi discutat cu soţia unui inculpat căreia îi dezvăluie date şi amănunte din dosare penale.

La începutul lunii martie, plenul CSM a decis suspendarea din magistratură a procurorului Mircea Negulescu, ca urmare a unor înregistrări difuzate de postul România TV în care se presupune că acesta ar fi discutat cu soţia unui inculpat căreia îi dezvăluie date şi amănunte din dosare penale.