Cu analizele la grădiniţă

Cu analizele la gradinita. Daca ti-ai inscris copilul la cresa sau la gradinita, ti s-a cerut printre altele sa-i faci analize celui mic, desi efectuarea acestora la inscriere nu este obligatorie. Totusi, exista destule unitati si de stat si private, care cer efectuarea unor investigatii precum examenul coproparazitologic, exudatul faringian. Multe gradinite de stat afiseaza actele necesare pentru inscrierea copilului. Altele cer analize suplimentare, chiar si pentru parinti, in timp ce reprezentantii medicilor de familie sustin ca acest lucru reprezinta un abuz. Mai mult, in timpul anului, mai ales in sezonul virozelor, daca cel mic lipseste mai mult de 3 zile, are nevoie de aviz epidemiologic de la medicul de familie ca este apt sa intre in comunitate. De ce toate acestea? Aflati explicatiile date de un manager de gradinita si de un medic de familie.

RomaniaTV.net
13 nov. 2018, 05:11
Cu analizele la grădiniţă

„Intrarea unui copil in colectivitate sau reintoarcerea acestuia in colectivitate inseamna si un risc crescut de transmitere a infectiilor, tinand cont de sistemul sau imunitar in dezvoltare inca, mai ales in cazul celor de gradinita sau din clasele primare. In plus, cei care abia intra la gradinita nu prea au avut contact cu multi agenti infectiosi, astfel ca organismul lor nu poate produce suficienti anticorpi protectori. Copiilor care intra sau se intorc in colectivitate, in crese, gradinite sau in ciclul primar li se recomanda de catre medicul specialist pediatru o serie de analize de baza, care sa ateste starea lor de sanatate, scopul fiind acela de a preveni raspandirea unor boli in mediile in care intra”, a precizat managerul unei grădiniţe. 

Aviz epidemiologic de la medicul de familie

Pentru inscrierea copiilor in gradinita pe care o conduce, managerul cere la inceputul anului scolar, avizul epidemiologic de la medicul de familie, care atesta faptul ca cel mic este clinic sanatos. Dr. Sandra Alexiu, medic de familie si presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov a confirmat ca adeverinta medicala privind inscrierea in colectivitate se elibereaza de catre medicul de familie atunci cand copilul intra prima data intr-un ciclu de invatamant. „Daca merge mai departe la un alt ciclu de invatamant, sigur ca adeverinta respectiva este eliberata de medicul colectivitatii. Daca avem un medic scolar si copilul intra in clasa a V-a, atunci medicul scolar la inceputul anului trebuie sa faca un examen medical. (…) In momentul in care se incepe un nou ciclul de invatamant aceste adeverinte si fise vin de la medicul colectivitatii”, a explicat medicul de familie pe pagina sa de facebook. Insa sunt destule unitati de invatamant care nu au medici scolari, prin urmare parintii ajung tot la medicul de familie.

Exudatul faringian, valabil intre 2 si 7 zile

In ceea ce priveste exudatul faringian, parerile sunt impartite. Unii directori de gradinite nu primesc copiii a caror rezultat a iesit pozitiv. Dr. Alexiu e de parere ca si in cazul exudatelor faringiene pozitive, copilului ar trebui sa i se permita sa mearga in comunitate. ,,Nu inseamna ca acel copil este bolnav, ci poate fi doar purtator. Copilul acela nu are febra, nu tuseste, nu are nimic, decat i-a iesit pozitiv exudatul. In aceste conditii, din punct de vedere medical este considerat purtator si nu se trateaza”.

Citeste continuarea pe superbebe.ro