Cum ajuţi un copil timid să iasă din „carapacea” lui

Până pe la doi anișori, micuțul tău era foarte expansiv, le zâmbea tuturor și făcea din mânuță fiecărei persoane pe care o întâlneați. Acum ați ajuns la pragul de trei ani și atitudinea lui s-a schimbat radical: tăce mâlc și nu interacționează cu nimeni, ba chiar se ascunde pe după picioarele tale când îl întreabă câte cineva cum îl cheamă și refuză să facă vreun pas în față. Probabil ești îngrijorata de timiditatea lui nou descoperită și îți faci tot felul de probleme: o fi normală?

10 ian. 2019, 06:25
Cum ajuţi un copil timid să iasă din „carapacea” lui

E cazul sa faci ceva in privinta asta?

Ei bine, inainte sa te simti stanjenita in fata rudelor ca puiul tau nu scoate o vorba, si pana a te grabi sa-i gasesti un terapeut comportamental, e bine sa afli ca reactia lui este una fireasca la aceasta varsta. Pana la doi ani, toti copiii sunt spontani si exuberanti, indeosebi in interactiunile cu ceilalti; actioneaza fara sa se gandeasca inainte, am putea spune. Insa, intre doi si patru ani, trec printr-o faza de anxietate sociala si incep sa se fereasca (sa se teama) de persoanele pe care nu le cunosc. Cum iti poti ajuta puiul sa depaseasca aceasta etapa? Ofera-i actiune si incurajare, dar si spatiu sa se deschida in ritmul lui.
1. Imbratiseaza-ti puiul si fii recunoscatoare ca e asa cum e

Da-ti seama cat de norocoasa esti ca ai un copil sensibil. Faptul ca e tacut nu inseamna ca are o deficienta sociala sau emotionala. Pur si simplu, e predispus la meditatie, la introspectie, ceea ce iti arata ca gandeste si simte totul mult mai profund. Imbratiseaza-l si iubeste-l din toata inima: cu astfel de oameni in jurul nostru, lumea se transforma intr-un loc mai bun.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.