Cum alegi cele mai SĂNĂTOASE ouă. Iată ce spun experţii

Ouăle conţin calciu uşor de asimilat, grăsimi sănătoase şi proteine. Numeroase studii au arătat că acestea previn anumite boli. Iată ce criterii trebuie să urmezi pentru a alege cele mai bune şi sănătoase ouă.

29 aug. 2014, 11:18
Cum alegi cele mai SĂNĂTOASE ouă. Iată ce spun experţii

Cu siguranţă aţi remarcat că, din punct de vedere al gustului, toate ouăle de găină sunt la fel. Nici gălbenuşul nu este diferit în funcţie de culoarea cojii oului, scrie doctorulzilei.ro. Există touşi o diferenţă foarte mică, spune Tro Bui, de la Universitatea Cornell: ouăle maronii conţin mai mulţi acizi graşi omega-3.

De ce există ouă de culori diferite? Bui precizează că de obicei ouăle albe sunt făcute de găini albe, care au şi formaţiunile de piele din spatele urechilor tot albe. Ouăle maronii sunt făcute de găini brune sau roşcate, care au această zonă din spatele urechii de culoare roşie.

Citeşte şi GREŞEALA pe care o faci atunci când prăjeşti ouă sau când faci omletă

Indiferent de rasa găinilor, coaja ouălor nu diferă. Dar găinile mai tinere fac de regulă ouă cu coaja mai groasă.

Totodată, găinile care depun ouă maronii sunt de obicei mai mari şi întreţinerea lor costă mai mult, în timp ce exemplarele care fac ouă albe sunt mai eficiente din punct de vedere al costului.

Consumatorii trebuie să ţină însă cont că modul în care sunt hrănite găinile va determina culoarea gălbenuşului şi calităţile nutritive ale oului.

Deşi mai rar întâlnite, există şi ouă albăstrui. În acest caz, pigmentul este un bioprodus al bilei, numit oocianină, în timp ce în cazul ouălor maronii pigmentul se numeşte porfirină şi este format de celulele sanguine. Pigmentul apare pe coaja oului cu doar câteva ore înainte de depunerea acestuia.

Citeşte şi Lucruri pe care nu le ştiai despre ouă