Cum ar trebui efectuată autoexaminarea sânilor

Specialistii sustin ca, in intreaga lume, cancerul la san reprezinta a doua cea mai raspandita forma a acestei afectiuni la femei, dupa cancerul de col uterin. In tara noastra, in fiecare an, peste 3.000 de reprezentante ale sexului frumos mor din cauza acestei teribile afectiuni. Astfel, depistarea bolii in stadiul incipient iti poate salva viata. De retinut este faptul ca orice anomalie a tesutului mamar poate fi descoperita prin autoexaminarea sanilor, care ar trebui sa fie efectuata la intervale de timp regulate.

18 sept. 2013, 19:55
Cum ar trebui efectuată autoexaminarea sânilor

Medicii recomanda autocontrolul sanilor inca de la varsta de 20 de ani, mai exact in clipa in care tesutul mamar este dezvoltat complet. Aceasta procedura trebuie efectuata cel putin lunar, in asa fel incat oricare schimbare ce apare in structura sanilor sa poata fi depistata la timp. In fapt, palparea reprezinta o examinare simpla, ce poate fi realizata in doar cateva minute si se efectueaza cu scopul identificarii eventualelor schimbari ale aspectului tegumentului, umflaturi, noduli, pliuri ale tesuturilor ori ingrosari.

Cum trebuie palpati sanii

Doctorii afirma ca un moment propice pentru autoexaminare este la aproximativ zece zile dupa inceperea menstruatiei. Medicii adauga ca ideal ar fi ca palparea sa fie efectuata lunar, de fapt in aceeasi zi a lunii, deoarece, in acest fel, tesutul nu va fi afectat in timpul verificarii de modificarile asociate cu menstruatia. In plus, descoperirea unor anomalii va fi mai usor de facut.

Autoexaminarea se poate efectua intinsa pe pat sau pe canapea, la dus sau in fata oglinzii.

In timp ce stai intinsa pe pat sau canapea

a. Primul pas consta in a te intinde pe spate. Apoi, asaza sub umarul drept un prosop impaturit ori o perna. Trebuie sa tii mana dreapta sub cap, iar cu mana stanga poti examina sanul drept, din sus spre partea de jos. Foloseste o lotiune de corp – va face ca examinarea sa fie mai relaxanta.
b. Dupa aceasta, poti incepe palparea cu buricul degetelor. Trebuie sa apesi usor sanul, prin miscari circulare, in directie verticala, pana in clipa in care ai acoperit toata suprafata. Este indicat ca, pentru o examinare corecta, sa utilizezi trei genuri de apasare: ferma, medie si usoara. De asemenea, trebuie sa parcurgi sanul de sus pana jos cu degetele, precum si pe partile laterale. In clipa in care palpezi tesuturile mai adanci, ar trebui sa-ti poti simti cutia toracica.
c. Palpeaza mamelonul cu buricul degetelor, de deasupra pana dedesubt, apoi apasa-l spre interior, in asa fel incat sa poti descoperi modificarile. Ulterior, trebuie sa repeti acesti pasi pe celalalt san.

Poti sa verifici si la dus

a. Daca palparea este efectuata sub dus, cu mana umeda, sensibilitatea degetelor la modificarile din forma si structura sanului e mai ridicata. Astfel, tinand o mana pe un sold, trebuie sa verifici atent cu cealalta mana regiunea dintre san si axila. Totodata, trebuie sa cauti acele ingrosari anormale ce pot aparea pe sub piele si sa fii atenta la durerile ce persista.
b. Nu uita sa verifici cu mare atentie zona de sub clavicula, in asa fel incat sa poti descoperi eventuale schimbari ale tesuturilor.
c. Ridica o mana deasupra capului si, cu cealalta, preseaza fin sanul, utilizand buricul degetelor. Trebuie sa explorezi zona pieptului, incepand de sub sani, pana sub clavicula. Pentru a te asigura ca ai acoperit intreaga zona, e indicat sa concepi un tipar pe care sa-l respecti.

Citeste mai mult pe sfatulparintilor.ro