Cum arată Guvernul Viorica Dăncilă. Ce miniştri îşi păstrează posturile, care vor fi înlocuiţi

Acceptarea de către preşedintele Klaus Iohannis a propunerii PSD ca Viorica Dăncilă să fie noul prim-ministru al României a determinat coaliţia PSD-ALDE să treacă la următoarea etapă, negocierile pentru formarea Guvernului. Premierul desemnat nu va solicita niciunei instituţii a statului român niciun aviz pentru viitorii miniştri.

17 ian. 2018, 16:19
Cum arată Guvernul Viorica Dăncilă. Ce miniştri îşi păstrează posturile, care vor fi înlocuiţi

Liderul social-democraţilor a spus că luni va fi concovat Comitetul Executiv Naţional al PSD, unde vor fi nominalizaţi membrii noului Guvern, iar pe 29 ianuarie acesta va primi votul în Parlament. „Vom convoca Parlamentul în sesiune extraordinară, comprimând cât ne permite Constituţia şi regulamentele celor două Camere, în aşa fel încât în data de 29 ianuarie să avem votul de învestitură. De asemenea, luni va fi convocat CExN al PSD, pentru a începe discuţiile pentru componenţa noului Cabinet”, a mai spus Dragnea.

Din viitorul Cabinet Dăncilă vor lipsi o parte dintre miniștrii care au activat în mandatul lui Mihai Tudose. Potrivit România TV, între cei care îşi vor părăsi posturile se numără Marcel Ciolacu – vicepremier fără portofoliu, Ionuţ Mişa – ministrul de Finanțe, Marius Nica – ministru delegat pe Fonduri Europene, Lucian Romaşcanu – ministrul Culturii.

De asemenea, este foarte probabil ca Liviu Pop să fie înlocuit din funcţia de ministru al Educaţiei cu Ecaterina Andronescu, care ar fi răsplătită astfel pentru renunțarea la cursa pentru fotoliul de premier. Pentru portofoliul Finanţelor, în locul lui Ionuţ Mişa, este favorit Eugen Teodorovici.

Schimbări ar putea exista la ministerele care erau conduse de apropiați ai lui Tudose și ai lui Ciolacu: Turism, Economie, Dialog Social, Tineret și Sport.

Citeşte şi LIVIU DRAGNEA: „O criză politică ar fi fost ceva grav. Preşedintele a evitat o criză, vom face sesiune extraordinară”

Între cei care îşi vor păstra funcţiile, sunt aproape certitudini continuarea mandatelor de Paul Stănescu – vicepremier, ministrul Dezvoltării, Olguţa Vasilescu – ministrul Muncii, Petre Daea – ministrul Agriculturii, Mihai Fifor – ministrul Apărării, Tudorel Toader – ministrul Justiției.

Carmen Dan, fostul  ministrul de Interne de la care a plecat scandalul care a dus la retragerea spijinului politic premierului Mihai Tudose, se pare că va rămâne în noul Guvern, dar nu se cunoaște dacă va fi păstrată în continuare la Interne.

ALDE îşi va păstra portofoliile avute în cele două guverne de până acum. Este vorba despre portofoliile de vicepremier, Graţiela Gavrilescu, ministru de Externe, Teodor Meleşcanu ministrul de Justiţie, Tudorel Toader, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie.

Premierul desemnat Viorica Dăncilă nu va solicita niciunei instituţii a statului român niciun aviz pentru viitorii miniştri din cabinetul său, după cum a declarat vicepreşedintele PSD, Ecaterina Andronescu. Potrivit acesteia, decizia a fost luată în Comitetul Executiv Naţional al partidului. „Comitetul Executiv a decis ca primul-ministru să nu mai ceară niciun aviz pentru niciun ministru„, a afirmat Andronescu.