Cum au ajuns medicii să nu mai poată emite reţete electronice. Pe cine dă vina CNAS

Sistemul cardurilor de sănătate este în continuare blocat. Medicii se plâng că introducerea în sistem a serviciilor medicale ori a reţetelor durează ore în şir.

14 mai 2018, 09:38
Cum au ajuns medicii să nu mai poată emite reţete electronice. Pe cine dă vina CNAS

Oficialii CNAS au precizat că problemele IT sunt date de expirarea contractelor de mentenanță pe o componentă a SIPE (rețeta electronică) și pe o alta a Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), ambele asigurate anterior de Siveco. De ce nu s-a preocupat din timp CNAS pentru asigurarea mentenanței? Oficialii CNAS spun că ‘situația a apărut ca urmare a arestărilor de anul trecut și a schimbărilor dese din conducerea autorității’.

Oficialii Siveco spun că este o problemă veche de hard și este nevoie de mentenanță zilnică.

„Sunt două mentenanțe expirate: cea a SIPE care a expirat la 1 mai 2018 şi cea a bazelor de date Oracle care deservesc SIUI, SIPE, CEAS, care a expirat pe 30 martie 2018. Problemele sunt date de exirarea mentenanței bazelor de date Oracle. Noi ținem în viață sistemul, fără să fim plătiți, de ani de zile. Pur și simplu nu mai putem.

Acum problemele care se manifestă sunt cu baza de date Oracle care deservește SIUI, SIPE, CEAS. SIPE este rețeta electronică. Este o problemă veche de hard (nu există spațiu de stocare suficient).

Din acest motiv, este necesară mentenanță permanentă, zilnică, ca baza de date să aibă suficient loc să funcționeze. În momentul în care ne-a încetat contractul, noi am mai intervenit vreo lună de zile, spunând „atenție, e grav, luați măsuri, nu putem face la infinit pe gratis”. Când am văzut că nu fac nimic, ne-am oprit. Dacă reluăm mentenanța, probabil putem repara cât să meargă o vreme, dar pe termen mediu trebuie să cumpere și echipamente noi și mai ales spațiu de stocare. Și la un PC, după câțiva ani trebuie disc nou, că se umple. E cam aceeași situație’, a precizat pentru HotNews.ro Florin Ilia, președintele Siveco Romania.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a solicitat joi, 10 mai, „furnizorilor de servicii de sănătate să trateze în continuare cu toată responsabilitatea problemele medicale ale asiguraţilor şi să nu amâne acordarea tratamentelor necesare acestora”, în contextul „fluctuațiilor apărute în funcţionarea sistemului informatic în ultimele zile”.

„Circumstanţele apariţiei problemelor în funcţionarea PIAS, imediat după încetarea unui contract de mentenanţă, vor fi clarificate cu aportul unor specialiști. Totodată, CNAS se preocupă de asigurarea mentenanţei acelor componente ale PIAS care în prezent nu mai sunt acoperite contractual, iar specialiştii IT din cadrul instituţiei depun toate eforturile în vederea soluţionării disfuncționalităților apărute, acestea putând fi semnalate de furnizorii de servicii de sănătate aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate la adresa de e-mail [email protected]”, se arăta în comunicatul CNAS.

Amintim că presedintele CNAS, Marian Burcea, a fost retinut, pe 1 septembrie 2017, de DNA pentru constituirea unui grup infractional organizat si pentru folosirea influentei pentru obtinerea de foloase necuvenite. Impreuna cu Burcea au mai fost retinute 13 persoane, printre care sefi si functionari din CASMB si CNAS, reprezentantii unor firme si o avocata.

Dupa ce Marian Burcea a fost retinut de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul in care se investigheaza decontari ilegale ale CASMB, premierul Tudose a decis eliberarea acestuia din functia de membru al Consiliului de Administratie si de presedinte al CNAS, cu rang de secretar de stat. Conform aceleiasi decizii a sefului Executivului, Razvan Teohari Vulcănescu, vicepreședinte al CNAS, a exercitat atributiile presedintelui pana la numirea conducatorului institutiei.

La sfârșitul lunii noiembrie 2017, premierul Tudose l-a numit în funcția de membru al Consiliului de Administratie și de presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), pe Laurentiu-Teodor Mihai, cel care anterior acestei numiri a fost timp de 8 ani director executiv al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice.

În luna ianuarie 2018, Laurentiu-Teodor Mihai a cerut, în contextul schimbării guvernului, eliberarea din functia de membru al consiliului de administratie si de presedinte al CNAS, cu rang de secretar de stat, începand cu data de 1 februarie.

De atunci până în prezent, pe funcția de președinte interimar la CNAS a revenit Razvan Teohari Vulcănescu.