Cum au fost omorâţi oamenii la Revoluţie. Convorbiri document între securişti şi şefii armatei

Convorbiri document între securişti, şefii armatei şi oamenii lui Ceauşescu au intrat în posesia România TV, care a difuzat un material în exclusivitate pe tema Revoluţiei din 1989. În înregistrări, cei care făceau parte din aparatul de represiune vorbeau despre desfaşurarea evenimentelor, despre cum trebuie să tragă sau să se apere de oamenii ieşiţi să-şi ceară libertatea.

10 mai 2013, 13:09
Cum au fost omorâţi oamenii la Revoluţie. Convorbiri document între securişti şi şefii armatei

Înregistrări document, din timpul Revoluţiei din decembrie 1989, au fost scoase la lumină după aproape 24 de ani, România TV difuzând în exclusivitate un material în care evenimentele de atunci sunt privite prin ochii colaboratorilor lui Nicolae Ceauşescu.

Din convorbirile celor implicaţi se poate afla modul de operare a forţelor loiale dictatorului şi lipsa de scrupule când se pune problema uciderii revoluţionarilor. „Vin dinspre… Piaţa Unirii. TRAGE ÎN PIAŢA UNIRII!„, este îndemnul adresat prin radio de către un comandant.

Despre desfăşurarea evenimentelor se vorbeşte în alte înregistrări: „Trimite taburile urgent la Inter. Dar urgent şi reţinem tot ce putem (…) Suntem la faţa locului. I-am luat la goană, au şi luat-o la goană. Ce găsim îi luăm în maşină (…) Taburile le iei tot… la Universitate, acum intru spre ei. Însă vă raportez că vin foarte mulţi pe jos, pentru că nu sunt mijloace de transport. Şi nu ştim pe care să-i luăm acum (…) Dar urgent către Intercontinental, UN PICIOR SĂ NU MAI FIE„.

La un moment dat, acţiunea operativă capătă aspecte concrete şi tragice pentru revoluţionari: „Trebuie să fiţi de acord că primordial, la d. TV 2, 1, un grup de vreo 30 trebuie să fie lichidat urgent, fiindcă face atmosferă. E vorba de femeile alea care aveau gură mare. Mahalagioaicele alea. Vino, te rog, şi cu mobile, ca să-i împachetăm„, iar după puţin timp se raportează: „Sunt în zonă, am rezolvat cazul, duc coletele (n.r – cadavrele)”. În timp ce mii de protestatari strigau în Piaţa Universităţii „NU PLECĂM!„, pe înregistrări se aude inclusiv momentul în care se deschide focul asupra acestora.

Cei implicaţi în represiuni discută şi despre ce vor face în continuare cu cadavrele. „Urmează să vină naveta pentru degajare şi pentru 700. Avem câte unu câte doi şi ar face drumuol lung până acolo. Să fiţi de acord, la 700 ca stocare, pentru o perioadă scurtă, după care când se fac mai mulţi (n.r. – morţi) să-i trimitem acolo„.