Cum despodobeşti bradul fără să faci mizerie în casă

Sărbătorile au trecut deja, deşi în casă se mai află încă simbolul acestora. 

03 ian. 2015, 08:21
Cum despodobeşti bradul fără să faci mizerie în casă

Pune sub brad o folie de plastic

Pentru a proteja parchetul sau covorul de mizerie, înainte de a fi despodobit, sub brad se poate pune o folie mare de plastic. Acele, resturile de beteală, sclipiciul de pe globuri dar şi praful vor cădea pe folia de plastic. Apoi, aceasta se strânge cu grijă şi se aruncă la gunoi odată cu bradul sau se astupă foarte bine.

Scoate globurile cu grijă

Dacă ai prins globurile cu aţă, nu încerca să le scoţi de pe crengi tragând de ele. Vei smulge şi acele care vor face multă mizerie pe jos. Cu o forfecuţă, taie aţa de care sunt prinse decoraţiunile.Când dai jos beteala sau ghirlandele, acestea trebuie rulate cu grijă, nu trase sau smulse de pe crengi.  

Taie crenguţele mici 

Înainte de a renunţa la decoraţiuni, crenguţele mici, care sunt foarte uscate şi care s-ar rupe la cea mai mică atingere, ar trebui tăiate cu grijă. Foloseşte pentru asta o foarfecă sau un fierăstrău mai mic, în funcţie de mărimea lor. Crenguţele se pun într-o pungă, pe care o vei arunca la sfârşit.  

Înveleşte bradul în folie de aluminiu

După ce ai dat jos toate globurile, beteala, ghirlandele şi instalaţia electrică, înfăşoară bradul în folie de aluminiu de mai multe ori pornind de la vârf spre baza tulpinii. Astfel, când vei scoate pomul din suportul său şi când îl vei transporta prin casă pentru a-l arunca la gunoi, acele şi crenguţele uscate nu vor mai cădea pe covor, gresie sau parchet. Practic, îţi vei păstra casa curată, fără mari bătăi de cap. 

Acoperă pomul de Crăciun cu sac de plastic 

Dacă nu vrei să foloseşti o rolă de folie de aluminiu, iar bradul tău este de mici dimensiuni, până într-un metru şi jumătate, poţi opta pentru un sac mare de plastic pe care să-l tragi cu grijă peste vârf coborând spre baza tulpinii.  Odată scos din suportul său, bradul trebuie răsturnat cu susul în jos, în sac, pentru ca acele să cadă în plastic, nu pe covor. După ce ai aruncat bradul la pubela din faţa blocului, te poţi apuca de curăţenie în casă. Nu te speria! Va dura foarte puţin dacă vei urma sfaturile de mai sus. Nu trebuie decât să dai cu aspiratorul, cu mopul, iar la sfârşit să ştergi praful. 

Ce faci cu bradul artificial

În cazul în care ai un brad artificial, după ce l-ai despodobit, este recomandat să aspiri crengile de praf folosind un aspirator de mână sau un aspirator setat la puterea sa cea mai mică. Apoi, cu o cârpă umedă, şterge fiecare creangă în parte. Astfel, vei curăţa bradul de praf şi de resturi de beteală sau sclipici. La sfârşit, pune bradul în cutia sa originală pentru a se păstra pentru anul viitor. 

Unde putem arunca brazii?

Brazii se depozitează lângă amplasamentele pubelelor de precolectare a deşeurilor menajere. Ei vor fi luaţi de firmele care răspund de salubrizarea oraşului. Cine îi aruncă pe stradă riscă să fie amendat. Consiliile locale au prevăzut sancţiuni contravenţionale de la 200 la 500 de lei pentru persoanele fizice care depozitează brazii de Crăciun pe domeniul public.