Cum încearcă românii să FURE curent electric. Vezi metodele folosite

Publicat: Marţi, 05 Februarie 2013 08:14 // Actualizat: Marţi, 12 Februarie 2013 10:22 // Sursa: RTV.net

Foarte mulţi proprietari, strâmtoraţi financiar sau nu, apelează la diverse metode pentru a plăti facturi mai mici la curent electrie. Prin faptele lor oamenii îşi asumă un mare risc. În caz că sunt descoperiţi, ei pot ajunge la închisoare.

Foto: bistrita.nasaud.transilvania-tv.ro

Din dorinţa de a plăti facturi cât mai mici, consumatorii caută metode prin care să înşele contoarul de energie electrică.

"Lumea încearcă. Folosesc tot felul de soluţii, ace, magneţi, cel puţin la contoarele vechi. La contoarele noi, electronice, nu au ce să le facă. La vizita celor de la Enel se constată simplu dacă s-a umblat la contoarul", a explicat pentru ROMÂNIATV.NET un electrician.

"Cu un burghiu foarte fin se găureşte capacul contoarului şi prin acea gaură se introduce o sârmă care are rolul de a opri discul să se mai învârtă, respectiv să nu mai înregistreze consumul", a spus un alt electrician, care la fel nu a vrut să îşi asocieze numele cu furtul de energie.

Şi pe internet pot fi găsite tot felul de metode. "Pe marginea contoarului electric se crează o fantă prin care se introduce apoi o bucăţică de film de radiografii", spune un consumator care a încercat metoda.

O altă metodă prin care consumatorii încearcă să păcălească compania furnizoare de energie electrică este aceea prin care se face o legătură la fire înainte de intrarea acestora în contoar.

"Această metodă este mult mai greu de realizat, necesită cunoştinţe în domeniul electric din partea "hoţului", dar metoda este una sigură. Firele sunt îngropate în perete şi se lasă o priză de la care se poate consuma curent fără ca acesta să fie plătit", a mai spus un electrician.

Furtul de energie se pedepseşte cu amendă sau cu închisoarea

Potrivit Enel, în Bucureşti, anul trecut foarte mulţi proprietari au încercat să încalce legea pentru facturi mici la energia electrică. Aceştia au ales să aplice diverse metode astfel încât contoarele să indice un consum cât mai mic. Alţii s-au racordat ilegal.

"În cursul anului 2012, la nivelul companiilor de distribuţie din cadrul Grupului Enel, în Bucureşti, au fost constatate mai mult de 1.000 de cazuri de consum de energie electrică fără contract de furnizare, prin folosirea unor mijloace neautorizate/clandestine de racordare la reţea. În toate cazurile au fost sesizate organele de cercetare penala competente", au declarat pentru RTV.NET oficialii ENEL.

Executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

De asemenea, în cazul persoanelor care au contracte încheiate cu Enel, "deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcţionarii echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalaţiilor energetice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

16 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
31 oct 10:41
Răspunde | Votează email 1 email
martor tv
Flagrant de furt de curent pe Bratara Mortii - strada Varasti nr 64A, sector 3, Bucuresti: http://youtu.be/WAq-3nrawQQ
10 oct 16:04
Răspunde | Votează email 2 email
Florin
2)...incorect, contorul inregistreaza chiar daca dezlegi nulul din el si folosesti in casa pamantarea, circulatie de curent va fi intre faza si pamant. Furtul de energie e treaba serioasa si la scara mica nici macar nu merita efortul. Furtul de energie se face la scara larga de catre firme de partid si de catre vile agreate de electrica (la nivel local)incalzite pe curent, sute de MW pe care nu-i citeste nimeni ... intelegeri in plan local.
25 iul 12:07
Răspunde | Votează email 0 email
Orban Alexandra
Pai in ziua de azi daca nu faci cev ala curent o sa dai tot salaru pe factura de la curent...Ș-j
25 iul 01:09
Răspunde | Votează email 0 email
Popa Aurel Bogdan
U=R x I cine stie s-o inteleaga si sa o aplice
in afara de faptul ca ne creste consumul poate duce la deterioreare instalatiilor elctrice dar la o solicitare mai mare poate duce chiar la incendii si la pagube mari pentru cei ghinionisti , la incendii se da vina doar executantuntul instalatiei dar furnizorul de energie nu-l verifica nimeni.
atentie mare la instalatiile mai vechi pe aluminiu ca sunt riscuri mari sa provoace incendii la consumuri ceva mai mari , cei din blocurile vechi pot avea aceste problem indicat ar fi sa isi schimbe instalatia si sa puna una de cupru si un tablou electric foarte bine calibrat

asa ca electrica incaseaza foarte mult dar de ei nu se poate atinge nimeni chiar daca dau tensiuni mai mici decat in contract sau daca sunt zile la rand fara energie ei nu pot fi trasi la raspundere iar lumea sufera asa ca spor la treaba la cine se descurca , daca ei ar plati toate pagubele produse cred ca ar trebui sa fure si Romania si Bulgaria de la ei si cam atunci ar fi un raport correct pentru ei.
01 apr 09:22
...şi străzi adiacente; comuna Baloteşti, satul Dumbrăveni, str. I.C. Brătianu şi străzi adiacente. Citeşte şi Cum încearcă românii să FURE curent electric. Vezi metodele folosite ...
18 mar 08:46
...– 16:00, în comuna Cernica, satul Tânganu; comuna Găneasa, satul Găneasa.   Cum încearcă românii să FURE curent electric. Vezi metodele folosite
...
11 mar 09:45
...rel="nofollow" target="_blank">agerpres.ro. CITEŞTE ŞI: Cum încearcă românii să FURE curent electric. Vezi metodele folosite
...
06 mar 16:30
...mici, fie consumatori mai săraci, care nu au plătit la timp facturile de gaze şi care au rămas fără contor. Citeşte şi Cum încearcă românii să FURE curent electric. Vezi metodele folosite “Am mai auzit cazuri – nu am văzut – că unii...
06 mar 12:47
Răspunde | Votează email 0 email
hap
cele mai simple metode de furt de curent:
1) se contacteaza installerul de la enel. se plateste suma de 800 de lei. se manareste contoarul. tipu' de la enel stie si cand vine controlul si cand vine el sa cotroleze.

2) contoarul nu inregistreaza decat daca circuitul se inchide prin el. daca legi nulul la impamantare si il deconectezi de la contoar, ce mai inregistreaza?

PS: eu n-am furat niciodata curent (pretuiesc libertatea, si oricum e o gainarie care nu aduce bani) dar... e flagel. personal cunosc cel putin 25-30 de locuri de consum (persoane) care fac asta, si vreo 3 instalatori.
06 mar 10:16
...rel="nofollow" target="_blank">VEZI AICI MAI MULTE INFRACŢIUNI ŞI CONTRAVENŢII Numărul celor care încearcă să fenteze contoarele de gaze este în scădere.  Dacă în ţară apar ştiri cum că ...
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.6686
RON
24 Jun
noapte 13 °
zi 26 °
Ultimele joburi adaugate
24 H