Cum îţi ajuţi copilul care are frici şi fobii

Probabil că fiecare copil are diverse frici în varii etape de dezvoltare. Unele frici sunt frici normale, specifice copilăriei, în timp ce altele nu sunt normale. Parintele trebuie să identifice dacă, copilul său are frici mai mari decât este cazul sau chiar nejustificate şi să se preocupe să îi inlăture cu argumente raţionale aceste frici.

25 mai 2016, 19:59
Cum îţi ajuţi copilul care are frici şi fobii

Abilitatea ta, ca parinte, sa reusesti are o miza importanta: copilul va creste cu un sentiment de siguranta a vietii sale prezente si viitoare.

Un anume nivel de frica este sanatos si de inteles. Ne ajuta pe noi si pe copiii nostri sa ne ferim de pericole. Prin teama ne invatam copiii sa nu traverseze nesupravegheati strazile aglomerate, sa nu accepte dulciuri de la straini, sa nu inghita medicamente necunoscute de la cabinetele medicale scolare, etc. In aceste cazuri, practic ii invatam pe copiii nostri sa se teama de rezultate, de consecinte. Ii invatam prudenta, ceea ce este ceva cu totul separat de situatia in care trebuie sa gestionezi o frica imaginara a copilului. Cand copilul dezvolta o frica mare, nejustificata, si stare de anxietate puternica, exista riscul sa aiba o fobie.
Intr-un studiu de specialitate, au fost identificate cele cinci mari categorii de frici umane, unele dintre ele fiind si frici ale copiilor. Acestea sunt:

A. Frica sociala (de a vorbi in public, de a fi singur, de a fi luat in ras, de a nu fi la inaltime, de a fi umilit, de a pierde controlul, de autoritate, de esec, de a fi judecat)

B. Frica de separare (de lipsa, de moarte, de a fi furat, de a fi respins, de a fi abandonat, de a fi renegat, de a fi tradat)

C. Frica de mutilare (frica de dentist, de medic, de sange, de taieturi, de obiecte ascutite, de accident, de a cadea, de foc, de a fi atacat).

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.