Cum ne fac magazinele să cheltuim mai mult şi ce trebuie să ştim ca să nu cădem în capcană

De la plasarea produselor şi până la reduceri, proprietarii magazinelor folosesc o întreagă serie de tactici pentru a-i face pe clienţi să cheltuie cât mai mult.

23 iun. 2017, 08:28
Cum ne fac magazinele să cheltuim mai mult şi ce trebuie să ştim ca să nu cădem în capcană

Mirosul

Vânzarea de produse are o componentă sentimentală, relatează Business Insider. Clienţii stabilesc legături cu diferitele mărci, iar acestea încearcă să trezească diferite trăiri pentru a influenţa comportamentul potenţialilor cumpărători. Simţul olfactiv este foarte important din acest punct de vedere, mai ales datorită faptului că informaţiile despre mirosuri sunt stocate în memoria de lungă durată şi sunt puternic legate de memoria emoţională. Astfel, mirosurile pot să declanşeze diferite amintiri şi au potenţialul de a influenţa comportamentul clienţilor.

Citeşte şi Carne de pui expirată de şase ani, vândută într-un magazin din Constanţa

Studiile arată că mirosul ambiental dintr-un magazin poate să trezească sentimente pozitive legate de mărcile vândute acolo, poate influenţa obiceiurile de cumpărare şi creşte probabilitatea ca un client să revină de mai multe ori. Companii ca Scent Air produc odorizante care să realizeze o conexiune emoţională între marcă şi client. Conform Scent Marketing Institute, aromele diferite declanşează comportamente diferite. Spre exemplu, aroma de produse proaspete de panificaţie creşte vânzările caselor, mirosul de piele ajută la vânzarea pieselor de mobilier de lux, iar citricele fac clienţii să petreacă mai mult timp în magazin.

Cum să eviţi capcana: Nu mergeţi la cumpărături pe stomacul gol şi mâncaţi o bomboană sau mestecaţi o gumă mentolată. Menta reduce senzaţia de foame şi mirosul ei e suficient de puternic încât să le mascheze pe celelalte.