Cum poţi afla, în 30 de secunde, dacă vine un cutremur mai mare de 4.5 în România

Institutul Naţional pentru Fizica Pămânului a lansat un program online de avertizare seismică. Alerta se produce pentru cutremure mai mari de 4,5 grade pe Richter.

25 mai 2015, 10:24
Cum poţi afla, în 30 de secunde, dacă vine un cutremur mai mare de 4.5 în România

Desigur, prima condiţie este să fii conectat la internet, pentru a putea intra la adresa alerta.infp.ro, unde apare pagina aplicaţiei gratuite, în fază de testare.

În momentul producerii unui cutremur în zona Vrancea de peste 4,5 grade pe scara Richter, în partea de sus a paginii veţi vedea fereastra secundelor rămase până la momentul resimţirii undei seismice în Bucureşti, în medie de 25- 30 de secunde. Seismograful din imagine va oscila cu posibila magnitudine a cutremurului şi se vor afişa informaţiile specifice seismului – adică veţi şti cât de puternic este.

De asemenea, sfera va indica culoarea roşie – în lipsa unei mişcări seismice culoarea este verde. Titlul paginii se va schimba succesiv, afişând textul “Atenţie, cutremur”, iar aplicaţia va emite un semnal sonor specific. Există şi varianta pentru Android, care poate fi descărcată de aici, precum şi posibilitatea primirii de SMS (Telekom şi Vodafone), scrie libertatea.ro.