Cum poţi „păcăli” infarctul cu aceste trucuri simple

Pe fondul sărăciei și al lipsei de mișcare, românii au ajuns să sufere în număr mare de boli de inimă, acestea fiind și principala cauză de mortalitate.

16 feb. 2016, 12:13
Cum poţi „păcăli” infarctul cu aceste trucuri simple

Sedentarismul, stresul, fumatul, mâncarea excesiv de procesată, alimentele fast-food, cu multe grăsimi saturate duc la ateroscleroză și, implicit, la boli de inimă”, comentează cardiologul Alexandra Vasile.

1. Evitați aceste alimente. Medicul recomandă schimbarea stilului de viață pentru a reduce riscul cardiac. Mai concret: – evitați alimentele cu grăsimi saturate, adică grăsimile de origine animală (carne de porc grasă, smântână, brânzeturi grase, cașcaval, creme, mâncați dulciuri cu măsură);-bazați-vă pe o dietă bogată în fructe, legume, fibre, grăsimi vegetale din ulei de măsline, de susan și in, consumați salate la fiecare masă; mâncați carne slabă de pasăre (fără pieliță) și pește, de cel puțin două ori pe săptămână, potrivit doctorulzilei.ro.

2. Țineți colesterolul sub control. Există situații în care doar alimentația nu poate ține în limite normale nivelul colesterolului (factor de risc pentru infarct), fiind nevoie și de medicamente. Colesterolul provine parțial din alimenație, parțial este fabricat în organism, la nivelul ficatului, prin reacții enzimatice complexe, care sunt accentuate la cei sedentari și obezi. Apoi, există cazuri în care nivelul ridicat al colesterolului are cauze genetice. În aceste situații, este nevoie de medicamente pentru a-l ține în frâu, recomandate de medicul de familie sau de cardiolog.

3. Atenție la colesterol. Factorii de risc aso­ciați cu infarctul sunt fumatul, un nivel crescut al colesterolului în sânge, tensiunea mare, diabetul zaharat, obezitatea, sedentarismul, stresul, dar și statutul socio-economic. „Oamenii săraci mănâncâ mai mult junk-food, produse de proastă calitate, care sunt ieftine, iar când alimentezi cu un combustibil de calitate slabă, organsimul va funcționa deficitar”, vin explicațiile medicului cardiolog. Mergeți la medic la orice apariție a unei dureri „în zona toracelului, care iradiază la gât, manidibulă, uneori în abdomen sau în spate, dar și dacă aveți respirația grea sau palpitații. Sunt semne care pot ascunde un infarct”, adaugă medicul.

Citeşte şi Nu ignora aceste simptome! Ai putea face infarct