Cum poţi să scapi de carii fără să mergi la dentist

În timp ce lactatele, supele de oase și legumele stimulează producţia de salivă, luptând mai eficient împotriva cariilor, dulciurile, alimentele bogate în carbohidraţi, inclusiv pâinea sau covrigii, şi vinul conduc la apariţia plăcii bacteriene şi sensibilizează smalţul.

04 sept. 2014, 07:46
Cum poţi să scapi de carii fără să mergi la dentist

Există câteva alimente care te ajută să scapi de carii: untul de cocos, lactate naturale (mai ales untul), provenite de la animale hrănite cu iarbă, carne de la animale hrănite cu iarbă, peşte, supe şi ciorbe de oase, legume crude şi gătite, organe – de exemplu ficat. Un loc aparte în alimentaţia ta ar trebui să-l ocupe supele obţinute prin fierberea îndelungată a oaselor, scrie doctorulzilei.ro.

Citeşte şi Cum îţi alegi pasta de dinţi şi de ce trebuie făcut detartrajul. Vezi soluţii de albire a dinţilor

Mai mult, pentru a promova o mai bună îngrijire orală, mai mulţi oameni de ştiinţă din Berlin au creat un tip de bomboane despre care spun că reduc bacteriile rele, din gură, în cazul subiecţilor implicaţi în studiu.

În studiul lor publicat în Probiotics and Antimicrobial Proteins, specialiştii au notat că după ce mâncăm, bacteriile de pe suprafaţa dinţilor elimină un acid ce poate duce la eroziunea smalţului şi la apariţia cariilor. Cel mai des întâlnit tip de tulpină de bacterie dăunătoare este Mutans streptococci. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă spun că în studii anterioare realizate pe şoareci s-a constatat că un alt tip de bacterie numită Lactobacillus paracasei poate reduce numărul bacteriilor care cauzează carii.

Citeşte şi LEACURI BĂBEŞTI pentru durerile de dinţi. Ce spun stomatologii

Echipa de specialişti, coordonată de Christine Lang, a presupus că prin asocierea cu Mutans streptococci, bacteriile L. paracasei împiedică bacteriile dăunătoare să se ataşeze de dinţi.

O treime dintre subiecţii implicaţi în studiu au consumat bomboane cu 1 mg de L. paracasei, o treime au primit bomboane cu 2 mg de L. paracasei, în timp ce restul participanţilor au făcut parte dintr-un grup de control şi au consumat bomboane care nu conţineau bacterii L. paracasei.

Citeşte şi De la ce vârstă trebuie să se spele COPIII pe dinţi? Cum alegem PASTA şi PERIUŢA pentru micuţi

În total, toţi subiecţii au mâncat câte 5 bomboane în timpul studiului de 1,5 zile. În tot acest timp, lor nu li s-a permis să realizeze nicio acţiune de întreţinere a igienei orale. De asemenea, participanţii nu au avut voie nici să consume cafea, ceai, vin sau alimente probiotice. Rezultatele au indicat că aproximativ 75% dintre participanţii care au consumat bomboane cu „bacterii bune” aveau un nivel mai scăzut de Mutans streptococci în salivă, comparativ cu nivelul indicat înainte de studiu.

Citeşte şi BOLI GRAVE pe care le poţi lua de la stomatolog