Cum reglezi melatonina şi îmbunătăţeşti somnul

Melatonina este hormonul responsabil de reglarea mai multor funcții biologice din organism, inclusiv a somnului. Și, pentru că melatonina este hormonul somnului, este foarte important ca nivelul lui să fie echilibrat. Astfel este prevenită insomnia și alte tulburări ale somnului.

RomaniaTV.net
11 dec. 2017, 09:15
Cum reglezi melatonina şi îmbunătăţeşti somnul

Ce trebuie să știi despre melatonină

Melatonina este produsă în timpul nopții de glanda pineală, care este localizată în creier. În timpul nopții, acest hormon are rolul de a ține sub control tensiunea arterială și ritmul cardiac, de a relaxa retina și de a lupta împotriva radicalilor liberi. Glanda pineală transmite hormonul în organism și este sincronizat cu bătăile inimii. Când nivelul de melatonină este normal, și tu te poți odihni.

Citeşte şi De ce tresărim atunci când suntem pe punctul de a adormi. Sigur nu ştiai asta

Problemele încep să apară după ce nivelul hormonul scade. Acest lucru se întâmplă când ești stresată, ai o alimentație slabă, ai un stil de viață sedentar sau ești expusă în timpul nopții la lumină artificială. Atunci apare insomnia – incapacitatea de a adormi.

Modul prin care poți crește nivelul de melatonină este îmbunătățind alimentația. O dietă sănătoasă este esențială pentru normalizarea nivelului de melatonină și pentru a putea dormi cele 7-8 ore recomandate pe noapte. În plus, ananasul și portocalele sunt fructele care nu trebuie să lipsească din meniul zilei.

Citeşte şi La ce oră ar trebui să ne culcăm pentru a ne păstra sănătatea?

Alte alimente care îmbunătățesc nivelul de melatonină sunt:

– Fructele uscate
– Ouăle
– Peștele
– Legumele
– Fulgii de ovăz
– Orezul
– Roșiile
– Cartofii
– Vinul roșu
– Tonul
– Produsele lactate
– Ceaiurile (muşeţel, lavandă, păpădie)

Scapă de insomnie cu ajutorul alimentelor!