Cum s-a schimbat examenul de bacalaureat în ultimii 70 de ani. Vezi cum erau formulate subiectele în anii ’30

În timp ce liceenilor de astăzi li se cere, la examene, să redacteze un text despre influența internetului în viața tinerilor, în urmă cu aproximativ șapte decenii, lucrurile stăteau ușor diferit. Atât structura unui subiect de examen, cât și tematica abordată erau în ton cu "simplitatea" vieții de zi cu zi a oamenilor care nu aveau încă de-a face cu tehnologia. Mediul înconjurător, formele de relief sau viața la țară erau, astfel, principalele idei pe care tinerii liceeni de atunci trebuiau să le dezvolte într-o compunere.

05 mart. 2014, 16:16

În anii 1940-1950, lucrările de control la diverse materii nu erau neaparat bazate pe subiecte cu un grad de dificultate mai ridicat, dar aveau structuri mai simple și erau tratate cu mai multă seriozitate, ca urmare, corectate cu mai multă asprime. Dacă pentru unii nota 7 reprezintă acum o notă medie, absolvenții promoției 1945 a Colegiului „Horia, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, pe atunci Liceul „Mihai Viteazul”, se puteau declara fericiți, dacă absolveau cu o astfel de notă, potrivit alba24.ro.

VEZI ŞI: Simulare BACALAUREAT 2014. Vezi CALENDARUL examenelor şi modelele de subiecte

Dacă zilele acestea, elevii din clasele terminale s-au pregătit pentru simularea examenului de bacalaureat la limba și literatura română, matematică și limba maternă, urmând ca la vară să se confrunte cu adevăratul „examen al maturității”, susținut la mai multe materii, aflăm dintr-o adresă oficială din anul 1938 transmisă de Inspectoratul Școlar regional din Cluj către conducerea Liceului „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, că materiile la care elevii din clasele I-VII de liceu dădeau examen final la sfârșit de an școlar erau dintre cele mai variate.

Cei din clasa I de liceu trebuiau să treacă proba scrisă la română și „,matematici”, celor din clasa a VII-a li se mai adăugau și franceza, istoria, filosofia, „fizico-chimicele”, dar și limba latină, pentru cei din „secția literară”. „Elevii care au obținut media anuală 3, sau sub 3, la o singură materie, dar la toate celelalte materii cu media anuală de cel puțin 6, vor fi admiși la examen, urmând să fie examinați mai amănunțit la această materie”, se mai arată în adresă.

CITEŞTE ŞI: EVALUARE NAŢIONALĂ 2014: Măsuri fără precedent anunţate după dezastrul de la simulare