Cum s-au răzbunat polonezii pe ministrul Mediului care a dat legea defrişărilor

Persoane necunoscute 'au tăiat circa 30 de copaci' de pe proprietatea privată a ministrului polonez al mediului, Jan Szyszko, autorul unei legi controversate care a dus la defrișări masive în Polonia, a anunțat marți poliția poloneză.

25 apr. 2017, 19:44
Cum s-au răzbunat polonezii pe ministrul Mediului care a dat legea defrişărilor

Treizeci și trei de brazi și de tuia, cu o înălțime între 3 și 7 metri, au fost tăiați pe proprietatea ministrului, la Tuczno (nord-est), ‘cu ajutorul unui fierăstrău mecanic’, în noaptea de duminică spre luni, a precizat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a poliției locale, Beata Budzyn.

Mass-media poloneze sugerează că incidentul ‘ar putea fi un act de răzbunare împotriva ‘legii Szyszko’, ce le permite, de la 1 ianuarie, persoanelor particulare să taie copacii de pe proprietățile lor fără a mai cere o autorizație oficială, cu rare excepții, informează Agerpres.

Organizațiile ecologiste estimează că această lege a provocat deja defrișări masive pe întreg teritoriul Poloniei.

Citeşte şi Ministrul Mediului: Prin Rabla Plus finanţăm 1000 de maşini electrice, fiecare beneficiar primind 10000 euro

Înainte de această lege, tăierea unui copac al cărui diametru depășea 25 sau 35 de cm, în funcție de specie, necesita o autorizație din partea autorităților locale de mediu.

Potrivit lui Adam Bohdan, responsabil al organizației neguvernamentale ecologiste Dzika Polska (Polonia sălbatică), ‘ar putea fi vorba de un act disperat, un strigăt de disperare al cuiva care a cedat nervos și care prin acest gest a vrut să-și exprime furia pentru tot ce se întâmplă în Polonia’, potrviti Agerpres.

De asemenea, ecologiștii îi reproșează ministrului că a autorizat controversatele tăieri ‘de protecție’ din bătrâna pădure Bialowieza (nord-est), tărâmul zimbrilor în Europa, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.