Cum să devii stewardesă şi pe ce salariu. Cât costă şcoala

Tinerele, dar şi tinerii care au minimum 18 ani şi îşi doresc o carieră ca însoţitori de zbor pot obţine atestatul în această profesie dinamică după ce urmează un curs de calificare.

13 aug. 2014, 07:52
Cum să devii stewardesă şi pe ce salariu. Cât costă şcoala

Rata mare a şomajului îi determină pe unii constănţeni să se gândească la joburi mai speciale, ca de exemplu, cel de însoţitor de zbor sau stewardesă, scrie cugetliber.ro. Există însă percepţia că pentru a face o asemenea carieră în aviaţie, domeniu bine plătit, trebuie să fii femeie, şi nu una oarecare, ci una deosebit de frumoasă, înaltă etc. În realitate, atitudinea pozitivă şi aspectul fizic plăcut nu sunt suficiente pentru a deveni candi-datul perfect vânat de companiile aeriene, cunoştinţele teoretice şi practice în domeniu fiind, la rândul lor, extrem de importante.

Citeşte şi O STEWARDESĂ aflată în criza vârstei de mijloc se maimuţăreşte într-un avion, spre deliciul pasagerilor VIDEO

„Trebuie să fiu cât o prăjină, scuzaţi expresia, ca să fiu ac-ceptată ca stewardesă? Numai femeile foarte frumoase au acces? Sunt scumpe cursurile astea? Cam cât câştigă o stewardesă? M-am gândit să fac nişte cursuri de stewardesă, dar am ceva probleme cu vederea, nu mă descurc fără ochelari. Este acesta un impediment la examenul medical, cum se zvoneşte? Ce vârstă trebuie să ai ca să te poţi angaja? Mă gândeam să facă şi soţul, să profesăm în familie, dar nu ştiu dacă se primesc şi bărbaţi. Ana Maria, 26 ani”.

„La 38 de ani, sunt prea bătrână să mă fac stewardesă? Arăt bine, sunt înaltă, ştiu engleză… Am fost la aeroportul M. Kogălniceanu să mă interesez, dar mi s-a spus că ei nu fac cursuri, că niciodată n-au făcut… Poate o să facă în viitor, pentru constănţeni ar fi minunat! Speranţa Ion”.

Citeşte şi RĂPIRE în AER: Un bărbat din Kosovo a luat OSTATICĂ o stewardesă germană

Unde se face şcolirea

De la Aeroportul „M. Kogălniceanu” Constanţa ni s-a confirmat că aici nu s-au organizat niciodată şi nu se organizează nici în pre-zent cursuri de formare însoţitor de bord. Însă, în România, tinerele şi tinerii care îşi doresc să urmeze o carieră în aviaţie pot obţine licenţa necesară de la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă, de la Carpatair Flight Training sau de la compania de aviaţie Fly Level.

Bărbaţii, concurenţi acerbi

Referitor la dilemele cititorilor noştri privind accesul bărbaţilor la cursurile de calificare, nu există nicio restricţie în acest sens, dimpotrivă, numărul lor a crescut semnificativ în ultimii ani. Mai mult decât atât, specialiştii în domeniu au ajuns la concluzia că bărbaţii pot face faţă chiar mai bine cerinţelor acestui post, recunoscut cu un program aglomerat şi curse lungi.

Citeşte şi Qatar Airways caută stewardese în România

Limită minimă de vârstă

Cât priveşte condiţiile de vârstă, la Şcoala Superioară de Aviaţie Bucureşti, de exemplu, candidaţii trebuie să aibă minimum 18 ani, dar nu este prevăzută o limită maximă. Însă, de regulă, de-a lungul anilor, vârsta maximă a candidaţilor a fost de circa 35 de ani şi asta din cauză că fiecare se gândeşte că vârsta ar putea fi un impediment la viitoarea angajare. Referitor la criteriile de înălţime, candidaţii nu trebuie să fie cât „o prăjină”, însă este obligatoriu să aibă cel puţin 1,58-1,60 m înălţime. Cât priveşte situaţia celor cu probleme de vedere, aceasta se va lămuri cu ocazia examinării medicale, un proces complex de verificare a stării generale de sănătate.

Cursuri în septembrie 201

Cei care doresc să urmeze un curs de însoţitori de zbor au posibilitatea să se înscrie chiar în zilele următoare, întrucât, până la data de 5 septembrie a.c., Şcoala Superioară de Aviaţie Bucureşti mai primeşte înscrieri pentru cursul care va începe la 15 septembrie 2014.

Condiţii de participare la curs: minimum 18 ani împliniţi, diploma de bacalaureat, dovedirea aptitudinilor medicale (certificat medical conform EU965/2012), dovedirea cunoştinţelor de limba engleză scris şi oral.

Pentru înscrieri, candidaţii trebuie să depună la Registratura Şcolii Superioare de Aviaţie (cu sediul în strada Graţioasă nr. 13, sector 1 Bucureşti, telefon 021/232.1101 sau 021/232.1143), următoarele documente: carte identitate şi certificat de naştere în copie legalizată, diploma de bacalaureat (sau adeverinţă emisă de liceu, doar pentru absolvenţii anului 2013), 4 fotografii color tip paşaport, recente, cazier judiciar.

Cât costă cursurile

Cursurile au două module, unul de instruire teoretică şi unul practic. De exemplu, la Şcoala Supe-rioară de Aviaţie, taxa de înscriere la examinare este de 112,5 lei. Programul de instruire teoretică cuprinde 220 ore (inclusiv examinările de final de curs), durează aproximativ 8 săptămâni, începând cu 15 septembrie a.c. Costul pentru instruirea teoretica este de 1.650 EUR/pers (în lei, la cursul din ziua semnării contractului de instruire, care se va plăti în maximum 3 zile lucrătoare de la primirea facturii). Pe parcursul instruirii teoretice, se poate opta pentru derularea pregătirii practice, asigurată de BlueAir, contra cost, conform reglementărilor în vigoare, sub supravegherea Şcolii de Aviaţie. Astfel, costurile totale ajung la circa 4.000 de euro, incluzând pregătirea teoretică, practică, examinarea medicală, examenul de licenţă. De precizat că vor fi declaraţi admişi la curs candidaţii care obţin media mai mare sau egală cu 7,00 la testările scrise şi orale de limba engleză.