Cum să faci margarină la tine acasă în cinci minute. VIDEO

Margarina este un produs care a suscitat numeroase controverse în ultima vreme. Vă prezentăm un tutorial despre cum se poate face acest aliment în propria bucatarie.

11 mart. 2015, 13:23
Cum să faci margarină la tine acasă în cinci minute. VIDEO

Margarina este practic o emulsie de uleiuri vegetale în apă, stabilizată de o structură de cristale de grăsime solidă.

Uleiurile utilizate pentru obținerea margarinei sunt uleiuri vegetale naturale, precum uleiul de floarea soarelui, de rapiţă, de soia sau de in. Aceste uleiuri sunt selectate cu atenţie şi conţin în mod natural vitamina E şi acizi graşi nesaturaţi.

În uleiurile vegetale se adaugă vitaminele liposolubile A şi D; în unele dintre ele se suplimentează și cantitatea de vitamina E. În acest fel margarina devine o sursă bună şi accesibilă de vitamine liposolubile, esenţiale pentru dezvoltarea și funcționarea normală a organismului.

Uleiurile vegetale utilizate în margarină conţin acizi graşi esenţiali: acidul linoleic (din grupul Omega 6) şi acidul alfa linolenic (din grupul Omega 3). Aceştia sunt cunoscuţi drept acizi graşi esenţiali datorită importanţei vitale pentru corpul uman şi a faptului că nu pot fi sintetizaţi de către organismul nostru.

Aşa cum afirmă numeroase studii ştiinţifice, pentru dezvoltarea corectă şi pentru asigurarea sănătăţii sistemului cardiovascular, este recomandat un aport de 1-2 en % (1,5 -2g) Omega 3 şi 5-8 en % Omega 6.1

La începutul anilor ’90, studii ştiinţifice au dovedit faptul că acizii graşi trans au un impact negativ asupra sănătăţii. În industria alimentară aceştia se formează atunci când uleiurile vegetale sunt parţial hidrogenate.

Acizii grasi trans pot duce la schimbări nedorite ale lipidelor din sânge: cresc nivelul colesterolului total şi al colesterolului LDL (colesterolul rău) şi scad nivelul colesterolului HDL (colesterolul bun).

Lucrurile pe care să nu le mănânci niciodată

În 1995 Unilever a decis eliminarea acizilor graşi trans din margarinele din portofoliul său4, prin excluderea uleiurilor parţial hidrogenate din procesul de producție al margarinelor. Grăsimile trans pot fi prezente în aceste margarine doar sub formă de urme, ca rezultat al procesului de rafinare al uleiurilor vegetale naturale utilizate în producerea margarinei.

Unilever South Central Europe nu utilizează uleiuri sau grăsimi vegetale parţial hidrogenate în producerea margarinelor, astfel încât aceste produse nu conţin practic grăsimi trans.

Pentru obţinerea grăsimilor tartinabile din uleiuri vegetale lichide este necesară o cantitate mică de grăsimi solide. Pentru obţinerea unui produs cu caracteristicile necesare, procesele de fracţionare şi de inter-esterificare sunt aplicate grăsimilor vegetale.

Fracţionarea este procesul de separare a diferitelor fracţiuni ale grăsimilor, pe baza punctului lor de topire. Fracţiunea solidă este amestecată cu uleiurile vegetale pentru a le conferi structura necesară. In felul acesta rezultă un amestec tartinabil.

Inter-esterificarea reprezintă reorganizarea acizilor graşi de-a lungul moleculei de glicerol. În afară de această redistribuire, componentele grăsimilor (inclusiv structura acizilor grași) rămân neschimbate.