Cum să ne transformăm micul apartament într-o casă mai mare. Idei de amenajare FOTO

Cei mai mulţi dintre noi trăim în apartamente mici, aşa că este foarte important să ştim cum ne amenajăm casa pentru folosi cât mai bine spaţiul existent. Mai mult, există anumite tehnici prin care putem să ne facem locuinţa să pară mai mare decât este în realitate.

08 feb. 2013, 07:58
Cum să ne transformăm micul apartament într-o casă mai mare. Idei de amenajare FOTO

Într-o casă mică trebuie să folosim doar mobila necesară, care să se integreze cât mai bine în spaţiu, trebuie să fim atenţi la culori şi mai ales la iluminare.

1. Folosiţi culori deschise

Culorile deschise dau iluzia că o cameră este mai mare şi mai luminoasă. Albul este cel mai potrivit pentru crearea acestui efect, însă există şi combinaţii delicate de culori care oferă această iluzie: culorile pastelate, amestecate cu alb şi combinaţia preferată de designeri – crem cu nuanţe pale de albastru. Pereţii deschişi la culoare dau impresia unui spaţiu deschis şi aerisit şi reflectă lumina. Culorile închise, pe de altă parte, absorb lumina şi fac o cameră să pară mult mai mică. Zonele adiacente trebuie să fie amenajate în aceleaşi culori.

2. Lumina, un element esenţial

Spaţiul poate părea mai mare dacă permiteţi luminii naturale să intre în casă şi nu o blocaţi cu perdele groase sau cu draperii. Dacă nu aveţi parte de prea multă lumină naturală, puteţi folosi iluminarea artificială. Nu uitaţi: o cameră are nevoie de mai multe tipuri de lumină : iluminarea generală şi iluminarea locală, realizată prin tot felul de lămpi, veioze şi spoturi.

3. Ţineţi ordine în casă

O casă ordonată şi organizată bine pare mai mare decât una plină de lucruri aruncate peste tot şi nefolositoare.

4. Creaţi un punct de focalizare

În orice cameră este nevoie de un punct de focalizare: de exemplu, în bucătărie, punctul central este masa. În dormitor, punctul de focalizare este patul. Aranjaţi mobila astfel încât atenţia să cadă pe aceste puncte de focalizare şi nu decoraţi prea mult restul camerei.

5. Folosiţi oglinzi

Folosiţi un punct de focalizare şi îndreptaţi oglinzile spre el, pentru a da iluzia adâncimii. În plus, oglinzile reflectă lumina şi vor crea, astfel, impresia că este o cameră mult mai luminoasă decât în realitate.

6. Folosiţi mobilă multifuncţională

Un exemplu de mobilă multifuncţională este canapeaua care se transformă în pat, un cufăr care poate fi folosit drept masă de cafea şi drept loc de depozitare.

7. Sfaturi pentru mobilier

Folosiţi mese extensibile şi scaune care se pliază. Nu folosiţi mobilă masivă şi cu prea multe decoraţiuni pe ea şi nu blocaţi culoarele de circulare. Deasemenea, lăsaţi liber mijlocul camerei. Încercaţi să aveţi măcar câteva piese de mobilier în aceeaşi culoare precum pereţii. Mobila transparentă, precum mesele de sticlă sau scaunele de plastic, oferă iluzia spaţiului. Puteţi folosi cu încredere şi piese de mobilier care sunt ridicate pe picioare. Dacă aveţi rafturi, nu le umpleţi complet –  lăsaţi o parte din ele goale, pentru o cameră aerisită.

Iată câteva idei de amenajare pentru a crea iluzia unui spaţiu mai mare: