Cum să nu mai ţipi la copii. Ghid practic pentru 6 zile

Copiii nu te aud daca tipi la ei. Aceasta este concluzia unanima a specialistilor in cresterea si educarea celor mici si o constatam si pe pielea noastra. Si cu toate astea nu este parinte care sa nu fi ridicat macar o data vocea la copilul sau.

21 dec. 2014, 21:05
Cum să nu mai ţipi la copii. Ghid practic pentru 6 zile

Dupa ce ca te enervezi din pricina atitudinii celui mic, constati ca si el are tentinta sa tipe. De ce oare? Pentru ca te imita pe tine, pentru ca parintii sunt aceste oglinzi perfecte ale copiilor lor si e firesc sa fie asa. Ei oricum sunt cu ochii pe noi non-stop si suntem reperul lor in aceasta lume, bun sau rau. Daca ei ne vad pe noi dialogand problemele tipand, inteleg rapid ca asa trebuie sa faca si ei. Asa incat iese un amalgam nefericit care te aduce uneori in pragul disperarii: copilul nici nu te asculta si in plus mai si tipa.

Dar este oare posibil sa-ti mentii intr-atat de mult calmul si autocontrolul incat sa o nu iei pe “inalte” din cand in cand, obtinand astfel si autoritatea mult dorita fara sa dai un exemplu prost copilului tau? Se pare ca da, daca stii cateva trucuri ca sa treci de clipele delicate cand simti ca explodezi si copilul face orice altceva decat sa te asculte. Iata un ghid practic pentru 6 zile care te invata cum sa nu mai tipi la copii, asa cum ni-l recomanda specialisti in parenting, prin pasi mici, zi dupa zi. Nu iti ramane decat sa incerci sa pui in practica aceste sfaturi si sa vezi daca in cazul tau si al copilului tau functioneaza.

Ziua 1: Fii calm!

Imagineaza-ti situatia: copiii tai au o nemultumire si urla cat ii tin plamanii. Ce faci tu? De cele mai multe ori tipi la ei sa taca. Lasand la o parte faptul ca cei mici sunt “imuni” la tipetele parintilor, nu faci altceva decat sa le oferi un model de comportament. Si anume: “cand nu iti convine ceva tipi!”. Apoi, prin fapul ca reactionezi la isterie, ii oferi copilului atentia de care el avea nevoie, si, cu alte cuvinte, ii rasplatesti comportamentul inadecvat. Solutia este deci, chiar daca pare imposibila, CALMUL.

Ziua 2: Vorbeste incet…

De fiecare data cand simti nevoia sa tipi, vorbeste incet. Orice vei cere copilului sa faca, o realizezi pe tonalitate joasa, calma, grava, chiar soptita. Instaurezi o regula noua pentru o zi: Nimeni nu are voie sa tipe/sa ridice tonul in casa, iar daca se intampla acest lucru, treci la pedepse, ca la armata: 10 flotari, 10 genuflexiuni etc.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.