Cum să recunoşti semnele de meningită la micuţul tău

Meningita este o inflamaţie a meningelui – cele trei membrane care învelesc creierul şi măduva spinării (duramater, piamater şi arahnoida) – şi care e produsă fie de către un virus, caz în care se numeşte meningită aseptică, fie de către o bacterie.

23 apr. 2014, 20:14
Cum să recunoşti semnele de meningită la micuţul tău

Cand meningita afecteaza bebelusii de pana la 2-3 luni, ea poarta denumirea de „meningita neonatala”. Indiferent de cauza ei, meningita este o problema de sanatate grava, iar orice intarziere de diagnostic si tratament iti poate pune copilul in risc de pierdere a auzului, retard mental si chiar deces.

In cazul bebelusilor ceva mai maricei si al copiilor care au depasit varsta de un anisor, meningita virala are de obicei forme usoare si dispare de la sine in decurs de 10 zile. Virusurile la care trebuie sa fii atenta, pentru ca pot duce la aparitia meningitei, sunt cele din clasa enterovirusurilor (de pilda virusul coxsackie, care provoaca boala mana-gura-picior), precum si virusul herpes simplex.

Pe de alta parte, meningita bacteriana se declanseaza brusc si este mult mai grava, fiind provocata in general de un streptococ din clasa B sau de bacteria Haemophilus influenzae tip B (raspunzatoare pentru boala Hib).
De ce se imbolnavesc doar unii copii?

Nu exista o explicatie simpla. Organismele care provoaca meningita bacteriana traiesc in cavitatea bucala si in gatul multor copii sanatosi, fara sa le provoace probleme.

Citeşte mai mult pe sfatulparintilor.ro

Citeşte şi Tot mai mulţi părinţi dau greşit copiilor medicamente de răceală. Află consecinţele